Héló!

Hova lett a sötét anyag galaxisunkból?

A legújabb mérések szerint nagyjából fele annyi sötét anyag lehet a Tejútrendszerben, mint azt korábban sejtettük. De hova tűnt a szemnek láthatatlan, rejtélyes matéria?

2014.10.13 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: ESO/L

Megfoghatatlan, nehezen megérthető a sötét anyag - nem nyeli el, veri vissza a fényt, és sugározni sem képes azt. Vagyis emberi szem számára láthatatlan, ahogy a "hagyományos" anyag észlelésére használt eszközeink sem képesek meglátni. Mindezt azért lehetséges, mert nem lép kölcsönhatásba az elektromágneses térrel - csak azért tudunk róla, mert gravitációs hatást gyakorol a látható anyagra.

Habár nem látszik, csillagászok kiszámolták, hogy hatalmas mennyiség van belőle az univerzumban. Becslések szerint a teljes világegyetem negyedét adja a sötét anyag, miközben az összes látható anyag - beleértve a csillagokat, bolygókat, űrport, mindent - mindössze 4 százalékra tehető. (A "hiányzó" több mint 70 százalék a még rejtélyesebb sötét energia.)

Meglepő módon elég régi módszerrel lehet mérni tömegét, James Jeans brit csillagász már az 1800-as évek elején felfedezte ennek módszerét. Igaz, akkor a derék James nem gondolhatta még, hogy egyszer sötét anyagot fognak vele "mázsálni". Maga a módszer a csillagok galaxison keresztül való utazásának sebességét méri, ám a Tejút legszélét még nem vizsgálták ebben a formában.

Ezért is derülhetett ki, hogy az eredetileg becsülthez képest jóval kevesebb a sötét anyag galaxisunkban. Nagyjából Napunk tömegének 8-szor tíz a tizenegyedikenszeresének (800.000.000.000) felel meg, ami ugyan elképzelhetetlenül hatalmas szám, de mégis, a korábbi becsléseknek "csupán" fele. A mérés egyébként segített megérteni azt is, hogy a korábban gondoltakkal ellentétben miért nincsen sok, úgynevezett szatellit galaxis a miénk körül, miért kering mindössze három darab belőlük a Tejút környezetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.