Téridő-görbítés a galaxishalmazban

Amikor az univerzum visszamosolyog

A NASA/ESA Hubble űrteleszkóp felvételén jól látható a SDSS J1038+4849 galaxishalmaz - ahogy éppen mosolyog.

2015.02.10 11:00ma.hu

Könnyen kivehető a két narancsszem és a fehéres gomborr. A "happy face" két szeme egy-egy igen fényes galaxis, a mosoly pedig nem másnak, mint a gravitációs fényelhajlásnak, azaz lencsehatásnak köszönhető, mely nem más, mint a tér nagy tömegű objektumok által okozott elhajlítása, mely a közelében egyenes vonalban haladó fény terjedését is meggörbíti, így lencseként működik.

Forrás: NASA/ESA

A galaxishalmazok galaxisok csoportosulásai, a csillagászatban a legnagyobb, gravitációsan kötött objektumok, amelyek akár tízezer galaxist is tartalmazhatnak. A tér megfelelő meggörbítéséhez szükséges nagy tömeg miatt gravitációs lencsehatással csillagászati objektumok, általában fekete lyukak, galaxisok, vagy galaxishalmazok térítik el a mögöttük lévő objektumokról érkező fény útját. Ezzel a jelenséggel magyarázható Einstein általános relativitás elmélete is.

Az Einstein-gyűrű a gravitációs lencsék egy különleges típusa, amelynél két, nagy tömegű égitest (galaxis vagy kvazár) a megfigyelővel pontosan egy vonalba esik, és hozzánk közelebb lévő objektum gravitációs mezeje a távolabbi objektum képét úgy képzi le, hogy az felőlünk gyűrűnek látsszon.

Mindezek megfigyelésében a Hubble nagy segítséggel van a csillagászok számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.