NGC 7714

Látott már galaxis-összefonódást?

Drámai méretű kavarodás két csillagváros ütközése nyomán - a Hubble elkapta két galaxis összeolvadásának "pillanatát".

2015.01.31 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Az NGC 7714 galaxis mintegy 100 millió fényévre van a Földről (ami nem is olyan sok, tekintve, hogy vannak tízmilliárd fényév feletti távolsággal bíró csillagvárosok is), tipikus Wolf-Rayet csillagbölcsőnek számít. Ez azt jelenti, hogy a galaxisban számos elképesztően forró és fényes csillag van, melyek életüket napunkénál akár több tucatszor nagyobb tömeggel kezdték, de ennek az anyagnak a javát gyorsan elvesztették az erős csillagszél miatt.

A nemrég közreadott Hubble-képeken jól nyomon követhető néhány igen erőszakos esemény: az ESA beszámolója szerint az NGC 7714 spirálkarjai a megszokotthoz képest jelentősen eltorzultak és elmosódottnak tűnnek. Úgy tűnik, mintha egy aranyszínű köd tépné le őket a galaxis közepéről.

De mi lehet ennek az oka? A vizsgált csillagváros valamikor 100 és 200 millió évvel ezelőtt túl közel sodródott egy másik, NGC 7715 "nevet" viselő, kisebb társához. A két galaxis óriási tömegvonzása pedig egymást tépi éppen darabokra, megváltoztatva a galaxisok struktúráját és alakját.

A kegyetlen tánc vége minden bizonnyal a két galaxis összeolvadása lesz. Ennek a virtusnak a jele az a gyűrű és két hosszú "csillagfarok", melyek együttesen hidat képeznek a két csillagváros között. Ez a struktúra egyfajta vezetékként szolgál, anyaggal látja el a 7114-est a 7115-ös kárára. Előbbiben az extra anyagnak köszönhetően felgyorsult a csillagképződés, elsősorban a középpontban, de szerte a galaxisban beindult a folyamat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.