Csillagászos-kitalálós

Hat égi jelenség egyetlen képen - felismeri őket?

Akadnak űrbéli és földi objektumok által kibocsátott fények is azon az érdekes felvételen, melyet egész januárban készítettek, hogy ön most találgathasson.

2015.02.13 17:00ma.hu

Mielőtt belevágna a csillagászati fejtörőbe, érdemes lehet a nagyfelbontású képet átböngészni, melyet itt talál. És még néhány támpont, aztán a kép alatt közöljük a megfejtést.

A felvételt Petr Horálek európai csillagász készítette az ESO La Silla Csillagvizsgálójában. Hosszú expozíciós idővel jött létre a kép, tulajdonképpen egész januárban dolgozott rajta Horálek. Ennek során hat szemet gyönyörködtető jelenséget örökített meg, melyet most ön is megtekinthet:

Forrás: P. Horálek/ESO

Ezek sorban a következők:
- a Lovejoy üstökös világító zöldje látható középen
- ennek jobb oldalán található a Kalifornia csillagköd (NGC 1499), mely azért kapta nevét, mert az USA délnyugati államára hasonlít
- szintén az üstököstől jobbra látható a Hét Nővér
- baloldalt felül egy meg nem nevezett meteor látszódik
- a horizont világító zöldben játszik, a légkör felső részében levő oxigén miatt
- a csillagvizsgáló feletti ködös területet egy alacsonyra ereszkedett felhő eredményezte
- végül, nem égi jelenség, de említést érdemel: a Pánamerikai Főútvonal vág keresztül a kép közepén

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.