Naprendszerünk titkai

5 érdekesség a gumikacsa üstökösről

Habár a leszállóegység nem éppen szerencsésen ért "földet", már így is rengeteg megtudtunk a Csurjumov/Geraszimenkó üstökösről, vagy, ahogy a népnyelv elnevezte: a gumikacsáról.

2015.01.23 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: ESA

Tekintve, hogy nem csak a Philae indult útnak a 67P üstökös felé, hanem az őt szállító és az üstökös körül adattovábbító feladatokat is ellátó Rosetta, így noha a leszállóegység sorsa továbbra is bizonytalan, ismereteink gyorsan gyarapodnak az űrbeli objektumról. Nézzünk öt érdekességet a Napot egyre jobban megközelítő, és így aktivizálódó üstökösről!

Először is, az objektum hasonlít egy cukorkára - kívülről száraz és "ropogós", de belül puha. Az üstökösbe behatoló rádióhullámok szerint nagyon porózus, tulajdonképpen a víznél is kisebb a sűrűsége, miközben a külsejét por fedi.

Másodszor: már melegszik. Amint azt fent is említettük, egyre közelebb kerül Naprendszerünk közepéhez, ez pedig értelemszerűen hatással van rá. A felmelegedéssel együtt gázok szabadulnak fel a belsejéből, ami lerepíti a felszínére rakódott por egy részét. Tulajdonképpen szinte mindenhonnan gázcsóvák törnek elő belőle, ami nagyon meglepte az Európai Űrügynökség kutatóit.

Harmadszor: a gumikacsára hasonlító alak még titokzatosabb, mint amikor először felfedezték. Kiderült ugyanis, hogy nem csak két szikla összetapadásából alakulhatott ki ez a forma, az sem kizárt, hogy egy nagyobb égitest eróziójának következményét látjuk. A két fő egység kémiai összetételének összehasonlításával talán többet is megtudhatunk majd erről.

Negyedszer: az üstökösön nincs túl sok "utánpótlás", már ami az élő szervezetek számára fontos alapanyag lehetne. Korábbi becslések szerint akár összetett szerves molekulákat is hordozhatnak a 67P-hez hasonló üstökösök, és noha ezt még sem bizonyítani, sem cáfolni nem sikerült, az biztosnak tűnik, hogy a várt karbonsavak, alkoholok és nitrogéntartalmú aminok helyett egyszerű szénhidrogéneket találunk csak.

Végül pedig az sem kizárt, hogy az objektum kettő darabra válik majd. Ahogy a gáz felmelegszik a belsejében, akár robbanásszerűen is távozhat, port, kődarabkákat és sziklákat szórva szét a szélrózsa minden irányába. Ezek pedig akár repedést is okozhatnak a "gumikacsa nyakán", mely végül akkorára nőhet, hogy egyszerűen szétválik az üstökös.

Az biztos, hogy a java még csak most jön, izgatottan várjuk a Naphoz való közeledését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.