Carcam

Valami átszáguldott Új-Zéland egén

Talán egy meteor lehetett, talán más, egyelőre csak találgathatunk arról, hogy mi világította be a messzi ország éjszakai égboltját. Megnézi? Van videónk is!

2015.02.12 21:00ma.hu

Alig pár órával a cikk írása előtt vették videóra azt az égi jelenséget Új-Zéland felett, melynek pontos meghatározása jelenleg még nem ismert. Valószínűleg egy meteort ábrázol a lenti felvétel, melyet egy autóban ülő helyi, Josh Sherborne járművébe szerelt kamerája rögzített digitálisan. Nézze csak:



A helyi híradások szerint nagy, villogó fényjelenség bukkant fel a déli országban; végül kék és fehér fénnyel robbant apró darabokra. Jelentések szerint több hangrobbanást is produkált, Különösen a Waikato és dél-aucklandi területeken. A helyiek közül néhányan mély morajlást hallottak, mások úgy érezték, hogy megremeg a házuk. Ezek egyébként megfelelnek a meteorok által produkált jelenségeknek, melyeket lakott területek felett szoktak észlelni.

Twitter-üzenetében az Aucklandi Polgári Védelem megerősítette, hogy a jelenség nem villámlás volt.

Meteor vs. meteorit
A meteorit a világűrből származó természetes objektum, ami a Föld (vagy egy másik égitest, például a Hold, a Mars stb.) felszínével való ütközéskor nem semmisül meg, ezzel szemben meteornak azt az objektumot nevezzük, mely nem csapódik be a felszínbe, hanem elég az atmoszférában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.