Űrből jött látogatók

Gyakoribb a meteorit-becsapódás, mint gondoltuk

Tudja, hány aszteroida csapódott be a Földbe az elmúlt 20 év során? Meglepően sok, amint azt egy szemléletes ábra is mutatja.

2014.11.20 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Nagyjából minden második héten eléri Földünk atmoszféráját egy űrből jövő objektum - az aszteroidák nem is olyan ritka vendégek bolygónk légkörében, mint gondolnánk. A NASA 1994 óta rögzíti az 1-20 méter közötti átmérővel rendelkező, atmoszféránkba belépő aszteroidákat adatbázisában, melyet a minap látványos ábra formájában közzé is tettek. Az amerikai űrkutatási hivatal NEO programja szerint az elmúlt két évtizedben összesen 556 ilyen eseményre került sor.

Kétféle színű pontot láthatunk a fenti képen: a narancssárgák a nappali becsapódások, a kékek az éjszakaiak helyszínét jelölik. Méretük szintén fontos információval bír: minél nagyobbak, annál több energiát közvetítenek a földi légkör felé. Az "optikailag kisugárzott energiát" milliárd Joule-ban (giga Joule, GJ) tüntetik fel; egy GJ energiája (ez a legkisebb méret) öttonnányi TNT-robbanószer energiájának felel meg.

A legnagyobb energiájú, ezen időszak alatt bekövetkezett eseményt Cseljabinszk (Oroszország közepe) felett regisztrálták, 2013. február 15-én. A 20 méteres aszteroida légkörben való elégése során mintegy 440-500 ezer tonnányi TNT-nek megfelelő energiát közvetített bolygónk atmoszférája felé, mielőtt megsemmisült.

"Tudjuk, hogy a Föld légköre kiváló munkát végez a bolygó kisméretű aszteroidákkal elhárítását illetően" - nyilatkozott Lindley Johnson csillagász. Emellett azt is megjegyezte, hogy a fenti kutatás révén pontosabban előrejelezhetjük azon aszteroidák előfordulásának gyakoriságát, melyek valós kockázatot jelentenek az emberek számára. Ezek a felszínt elérő, a kéregbe becsapódó meteoritok.

És hogy milyen esélyünk van erre? Nos, nap mint nap nagyjából 100 tonnányi "űrpor" éri el az atmoszférát, évente egyszer pedig egy autó méretű aszteroida is belép a légkörbe (ahol megsemmisül). Átlagosan 5 ezer évenként egyszer focipálya nagyságú tárgy csapódik a Földbe, már érezhető fenyegetést jelentve a bioszféra számára. Az ennél még nagyobb kockázatot rejtő objektumok szerencsére ritkák: néhány millió évente találják el szülőbolygónkat, akkor viszont nem ritkán globális hatást gyakorolnak az itt élő fajokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.