Szárnyas mámor

Részegen megváltozik a madárcsiripelés

Egyes énekesmadarak, az emberekhez hasonló módon, szintén be tudnak rúgni az alkoholtól. És csakúgy, mint mi, ilyenkor megváltozik "beszédük".

2015.01.03 14:00ma.hu
Forrás: Wikimedia Keith Gerstung

Nem csak az ember képes berúgni, más fajokra is hatással van, ha alkoholtartalmú folyadékot vagy ételt fogyasztanak el. A következmények is hasonlóak, erre a legújabb példát a zebrapintyek szolgáltatták.

"A beszéd megváltozása az alkohol az egyik legérdekesebb és legkevésbé megértett hatása, amit a kognitív funkciókra kifejt. Ennek oka, hogy az alkohol hangképzésre gyakorolt hatásáról nagyon kevés adatunk van" - nyilatkozta a témát vizsgáló kutatócsapat vezetője, Dr. Claudio Mello. Az Oregoni Egészségügyi és Műszaki Egyetem professzora szerint ez a hiányosság a zebrapintyek tanulmányozásával pótolható.

Noha nem képesek emberi hangok utánzására, mint például a papagájok egy része, a hím zebrapintyek csiripelése figyelemreméltó dallam. A fiókakorukban megtanult nótát fütyülik felnőve is. Ez, és könnyű szaporíthatóságuk ideális célponttá teszi őket a beszédfejlődési folyamatok kutatására.

Az Ausztrália közepén elterülő sivatagokban őshonos madár kedveli az itt előforduló almák levét, melyek természetes körülmények között gyakran megerjednek, egyfajta alkoholt hozva létre. Ez a változás egyáltalán nem zavarja a kis madarakat, sőt, örömmel fogyasztják az "almabort" is. Ugyanakkor az alkoholizálás hatással van rájuk, "berúgva" megváltozik daluk akusztikus struktúrája. Csökken az amplitúdója és növekszik a rendezetlensége, a madár egyszerűen nem képes a megszokott dallamot változatlanul előadni. Az egyes hangok véletlenszerűvé, ugyanakkor lágyabbá válnak, derítette ki Mello csapata.

Érdekes módon a vizsgált zebrapintyek közül az egyik annyira az alkohol hatása alá került, hogy részegen túlénekelte (hamisan) az összes többi példányt. Amikor a kutatók eltávolították ennek a példánynak a mintáit, a megmaradt madarak mintái kevésbé jelentőségteljesen hangsúlyozták ki az ittasság hatását. Vagyis, ahogy az embereknél, úgy a madarak esetében is előfordul, hogy a részegek közül egy-egy hangadó "viszi a prímet".

Visszatérve tudományosabb területekre: a kutatók azt remélik, hogy tanulmányuk az emberi természet jobb megismerésének hasznára válhat. Egyrészt az alkohol zebrapintyek agyának neuronhálózatára gyakorolt hatása saját fajunk hasonló kondícióiról is fellebbentheti a fátylat, másrészt az is kiderülhet, hogy pontosan milyen hatással van a kognitív funkciókra a fiatal (tinédzser)korban elfogyasztott alkohol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.