Iszik vagy vezet?

Sajnálom, ön túl részeg a vezetéshez!

"Meeejü hazaa" - a mondat, ami nem megfelelően hangsúlyozva garantáltan taxizáshoz vezet, az autó pedig marad a helyén.

2014.12.04 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos xedos4

Noha Európa egyes országaiban közel sem olyan szigorúak az alkoholfogyasztási szabályok, mint hazánkban - Belgiumban például még egy pohár sör is belefér a sofőröknek -, számos helyen nagyon komolyan veszik az alkoholfogyasztás és a vezetés (nem kívánt) kombinációját. Például Németországban, ahol nemrég bejelentették, hogy elkészült az első, részeg beszédmintákat tartalmazó adatbázis, az Alcohol Language Corpus, amivel kiszűrhető, hogy vajon ittas állapotban próbál-e valaki járművet vezetni.

Aki már találkozott részeg emberrel, tudja, hogy ilyenkor a beszédtempó, a tónus, a stílus megváltozik, az alkohol befolyása nem rejthető el, felismerhetővé válik. Ezt használja ki a Fast Company fejlesztése, akik abban bíznak, hogy a (hang)felismerő rendszer hamarosan általánosan elterjedhet a gépjárművekben, megelőzve ezáltal az ittas állapotban való autóvezetést. Az elképzelések szerint a jármű néhány kérdést tenne fel a sofőrülésben ülőnek, és az adott válaszok elemzésével kiderítené, hogy vajon ivott-e. Ha igen, akkor letiltaná az indítást.

Mindez azonban nem holnap fog bekövetkezni. Egy korábbi tanulmány szerint a véletlenszerű felismerésnél azért jobb értéket produkálnak az algoritmusok, de még így is csupán 73 százalékos valószínűséggel ismerik fel a részeg sofőrt. Vagyis megbízhatóan nem azonosítják az ittas vezetőt, így pedig nem alkalmazhatók, további fejlesztés nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.