Kazahsztáni indulással

Timelapse videó a Szojuz kilövéséről

Három űrhajóst indítottak útnak, erről készített az Európai Űrügynökség látványos, gyorsított felvételt.

2014.12.18 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: ESA

Még november 23-án indult útnak az Expedition 42 második fele, melyet Kazahsztánból lőttek fel. A Szojuz TMA-15M rakéta három űrhajóst juttatott el a Nemzetközi Űrállomásra. Szerencsére váratlan eseményektől mentes volt a kilövés, az asztronauták rendben megérkeztek az ISS-re.

A kilövést azonban megörökítette az ESA az utókornak: egy látványos timelapse videó keretében most ön is megtekintheti, hogyan indították útnak az oroszok a rakétát. A kilövőállásra való bejuttatástól kezdve, a rakéta felállításán át, egészen a kilövésig figyelemmel követhető a folyamat, alig egy percbe sűrítve. Nézze csak:



A Szojuzban utazó három űrhajós egyébként az olasz Samantha Cristoforetti, az amerikai Terry Virts és az orosz Anton Skaplerov volt, akik most egy jó darabig fent is maradnak. Tervek szerint ugyanis jövő májusban térnek majd vissza a mikrogravitációs környezetből Föld anyácska ölelő karjai közé.

Mindazonáltal lefelé nem unalmas az út: amint azt nemrég mi is megírtuk, a Szojuz légkörbe való visszatérése igen látványos az űrhajósokat védő modulból nézve. A szovjet fejlesztésű űrkapszula védőpajzsa ugyanis "foszladozik" az elképesztő környezeti hatásoktól, a leeső darabkák pedig csillagszóróként fel-felvillanva égnek el a légkörben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.