Minden rendben ment

Kikötött a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáson

Az űrhajó közép-európai idő szerint 3 óra 44 perckor csatlakozott a Nemzetközi Űrállomásra.

2014.05.29 08:13MTI
freedigitalphotos.net/porbital

Kikötött a Szojuz űrhajó csütörtök hajnalban a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), és ezzel ismét hatfős, vagyis teljes a létszáma a kutatóállomás személyzetének.

Az űrhajó közép-európai idő szerint 3 óra 44 perckor csatlakozott a Nemzetközi Űrállomásra. Hatórás útja fennakadások nélkül telt. A Szojuzt, fedélzetén az amerikai Reid Wisemannal, az orosz Max Szurajevvel és a német Alexander Gersttel, közép-európai idő szerint szerda késő este lőtték fel a kazahsztáni Bajkonúrból.

Az asztronauták fél évet töltenek majd az ISS-en. Szurajev tapasztalt űrhajós, két társa azonban újonc. A nemzetközi űrállomáson az amerikai Steve Swanson és az orosz Alekszandr Szkvorcov, illetve Oleg Artyemijev alkotta trióhoz csatlakoznak.

Oroszország két hete közölte, 2020 után nem kíván együttműködni az Egyesült Államokkal a Nemzetközi Űrállomáson. A döntés azzal függ össze, hogy orosz álláspont szerint Washington az általa alkalmazott szankciók fényében nem bizonyult megbízható partnernek.

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszország 2020 után az ISS helyett "új, nagyobb távlatot ígérő űrkutatási programokra" fogja fordítani eszközeit és szellemi kapacitásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.