Hat hónapi szolgálat után tértek vissza

Biztonságosan földet ért a három asztronautával a Szojuz-űrkapszula

Biztonságosan földet ért szerda hajnalban az az orosz Szojuz űrkapszula, amellyel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) háromfős, orosz-amerikai-japán legénysége tért vissza a Föld körüli pályán eltöltött hat hónapi szolgálat után.

2014.05.14 07:20MTI
freedigitalphotos.net/porbital

Az orosz repülésirányító központ közlése szerint a japán Vakata Koicsit, az orosz Mihail Tyurint és az amerikai Rick Mastracchiót szállító űrkapszula közép-európai idő szerint 3 óra 58 perckor landolt a kijelölt helyen, a kazah sztyeppén, Dzsezkazgan várostól 147 kilométerre délkeletre.

A három asztronauta 187 napon töltött a Nemzetközi Űrállomáson, leszállóegységük a landolás előtt mintegy három és fél órával vált le az ISS-ről. Jelenleg Steve Swanson amerikai és két orosz űrhajós, Alekszandr Szkvorcov és Oleg Artyomjev van az űrállomáson.

Az őket váltó háromfős orosz-amerikai-német űrexpedíció május 28-án indul útnak a Bajkonurból. Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes kedden jelentette be, hogy Oroszország nem kíván együttműködni 2020 után az Egyesült Államokkal a Nemzetközi Űrállomáson.

A döntés azzal függ össze, hogy Washington az általa alkalmazott szankciók fényében nem bizonyult megbízható partnernek - tette hozzá Rogozin.

Szerinte Oroszország 2020 után az ISS helyett "új, nagyobb távlatot ígérő űrkutatási programokra" fogja fordítani az eszközeit és szellemi kapacitásait. A politikus azt is közölte, hogy Oroszország beszüntetheti orosz gyártmányú rakétahajtóművek szállítását az Egyesült Államoknak, ha Washington katonai célra használja őket.

Ez a lépés szintén válasz az Oroszország ellen az ukrajnai válsággal kapcsolatban foganatosított amerikai szankciókra.

Az ukrajnai politikai válság miatt a NASA már korábban részlegesen leállította az együttműködést Oroszországgal, de kivételt tett azoknak a projekteknek - többek között az ISS-nek - az esetében, amelyekben az amerikaiak maguk is érdekeltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.