Új típusú hordozórakéta

2.1-es Szojuzzal lőttek műholdat

Többszöri halasztás után sikeresen felbocsátottak szombaton Oroszországban egy tudományos műholdat a Szojuz-hordozórakéták új modelljével, a Szojuz-2.1v-vel.

2013.12.28 21:37MTI
Russian Federal Space Agency

A Szojuz-család új, könnyű osztályú tagját az észak-oroszországi Pleszeck űrállomásról lőtték fel délután, közép-európai idő szerint fél 3-kor. Három órakor a műhold levált a kétlépcsős hordozórakéta felső részéről és alacsony magasságban Föld körüli pályára állt - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az új hajtóművű és új digitális vezérlésű hordozórakétával szamarai egyetemisták Aiszt (Gólya) nevű, 39 kilogrammos Föld-megfigyelő műholdját helyezték Föld körüli pályára.

A Szojuz-2.1v első fellövését eredetileg 2012 végére tervezték, de el kellett halasztani egy baleset miatt, amely a kísérleti fázisban megrongálta a hajtóművet. Különböző okokból többször módosították az e heti indítás időpontját is.

A Szojuz a világ leggyakrabban használt hordozórakétája.

Az orosz védelmi minisztérium szigorúan titkosnak minősítette a Szojuz-2.1v fejlesztését, ezért egyelőre nem tettek közzé mozgóképet az első sikeres felbocsátásról.

A modernizált Szojuz-hordozórakéta akár 2800 kilogramm hasznos terhet is szállíthat 1500 kilométeres magasságig. Használatba vételével Oroszország még nagyobb szeletet akar kihasítani magát az üzleti célú műholdfelbocsátások egyre növekvő piacából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.