Háromtagú expedícióval

Sikeresen csatlakozott a Nemzetközi űrállomáshoz a Szojuz

Sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) ma hajnalban a Szojuz TMA-09M típusú orosz űrhajó, fedélzetén háromtagú nemzetközi expedícióval.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.05.29 07:45MTI
Fotó: MTI

Az űrhajó automata üzemmódban dokkolt 5 óra és 39 perccel az után, hogy elindították a kazahsztáni Bajkonurból.
 
Az ISS történetében ez a második eset, hogy egy űrhajó úgynevezett "gyors megközelítéssel" érte el a Föld körül keringő ISS-t, miután négyszer megkerülte a bolygónkat. A rövidített űrutazást először márciusban alkalmazták a Szojuz TMA-08M űrhajóval. 

Korábban két nap telt el a felbocsátás és a dokkolás között. A gyors, kevesebb, mint hatórás megközelítés legfőbb előnye egyrészt az, hogy az űrhajósok szervezete ilyen rövid idő alatt még nem érzékeli a súlytalanság állapotát, mivel csak öt óra elteltével kezd "átállni". Másik előnye azt, hogy gyorsabban lehet eljuttatni az ISS-re a romlékony biológiai anyagokat. 

A űrhajó Fjodor Jurcsihin orosz, Luca Parmitano olasz és Karen Nyberg amerikai űrhajóst szállítja az ISS-re. A dokkolás után két órával nyitják meg a zsilipeket, és az három űrhajós csatlakozik az ISS-en szolgálatot teljesítő amerikai Christopher Cassidy, valamint az orosz Alekszandr Miszurkin és Pavel Vinogradov alkotta legénységhez. 

Jurcsihin, Parmitano és Nyberg a több mint négy hónapos küldetés során sűrű programot teljesít. Az űrhajósok a tervek szerint hat alkalommal lépnek ki az űrbe, és a Cygnus magán-teherűrhajón kívül a Progressz-M orosz, valamint az Albert Einsteinről elnevezett ATV-4-es európai automata teherűrhajót is fogadják majd. 

Karen Nyberg amerikai mérnök-űrhajósnő több tucat tudományos kísérletet fog elvégezni. Azt is vizsgálni fogja, hogyan változik az emberi látás és a látószervek állapota a hosszú űrrepülés közben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.