Szerdán indult el

Sikeresen dokkolt a Progressz a Nemzetközi Űrállomáson

Bár nem nyílt ki a dokkoláshoz szükséges navigációs antennája, a Progressz orosz teherűrhajó sikeresen hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

2013.04.26 18:44MTI

A Progressz M-19M több mint 2,5 tonna rakománnyal a fedélzetén szerdán indult az űrállomáshoz. A Rosszija 24 állami hírtelevízió a dokkolás tervezett időpontjában, közép-európai idő szerint 14 óra 26 perckor élőben közvetítette a megközelítést, majd a teherűrhajó csatlakozását is az űrállomáshoz. Azt csak egy óra múlva jelentették be a Moszkva közelében található irányító központot kapcsolva, hogy a Progressz automata üzemmódban sikerrel dokkolt az ISS-en. 

Vitalij Lopota, az űreszközöket gyártó, Enyergija nevű cég igazgatója a koroljovi tájékoztatón úgy fogalmazott: "nem veszíthettük el a Progresszt, az űrrakétával együtt 200 millió dollárba került". Azt is hozzátette, hogy az űrállomáson mindenből van tartalék. Vlagyimir Popovkin, az orosz szövetségi űrhivatal (Roszkozmosz) vezetője kijelentette, hogy ha a Progressz nem tudott volna dokkolni, akkor egy tartalékűrhajót indítottak volna útnak a Nemzetközi Űrállomásra. 

Hozzátette, hogy az Enyergija űripari vállalattal közösen kidolgozzák a hibák kiküszöbölését szolgáló intézkedéseket. Popovkin elismerte, hogy a dokkolás nem egészen rendben zajlott, mivel a Kursz (Irány) nevű navigációs antenna nem nyílt ki, de kijelentette, hogy a teherűrhajóval több gond nem lesz. Azt is közölte, hogy a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó űrhajósok nem hajtanak majd végre semmilyen beavatkozást a Progressz antennájánál biztonsági okokból.
 
A Progressz M-19M rakományában tudományos felszerelés, üzemanyag, oxigén és víz, valamint élelmiszer található. Az űrhajó két nap alatt tette meg az utat a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az orosz űrkutatás és űripar az elmúlt egy évben több kudarcot szenvedett el. A legnagyobb kárt tavaly a Fobosz(Phobos)-Grunt űrszonda elvesztése okozta. Az 5 milliárd rubel (36,8 milliárd forint) költségű, novemberben útjára indított misszió célja az volt, hogy a szonda eljusson a Mars Phobos nevű holdjára, és onnan talajmintát hozzon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.