Hat órás út

Útnak indult a Szojuz a Nemzetközi Űrállomásra

Három űrhajóssal a fedélzetén indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Szojuz TMA-08M űrhajó helyi idő szerint csütörtök késő este a kazahsztáni Bajkonurból.

2013.03.28 22:36MTI

A Szojuz a tervek szerint rekordsebességgel halad, mindössze hat óra alatt teszi meg azt az utat az űrállomásra, amely korábban két napot vett igénybe. A legénységet Christopher Cassidy amerikai, valamint Alekszandr Miszurkin és Pavel Vinogradov orosz űrhajósok alkotják. Pavel Vinogradov, a legénység orosz parancsnoka szerint a rövidített űrutazás, avagy "gyorsmegközelítés" egy sor előnnyel jár.

Lehetővé teszi például, hogy a különböző orvosi és biológiai kutatásokhoz olyan anyagokat is szállítsanak az űrállomásra, amelyeket korábban - a két napig tartó repülés miatt - nem vihettek magukkal. Szakértők szerint a "gyorsmegközelítés" irányítási feltételeit korábban a Progressz teherűrhajókkal próbálták ki. A mostani kísérlet ugyanakkor azt jelenti, hogy az űrhajósoknak az eddig két napra elosztott munkát hat óra alatt kell elvégezniük, és maga az utazás is más jellegű lesz.

Az űrhajósok a fellövés után nem szabadulhatnak meg szkafandereiktől, el sem hagyhatják ülésüket, nem mehetnek át a tágasabb kabinba, és a fellövés előtti időt is beleszámítva ugyanabban a pózban töltenek el összesen tíz órát. Az új eljárás mögött egyes szakemberek ugyanakkor takarékossági megfontolásokat is sejtenek. A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg egy kanadai, egy amerikai és egy orosz űrhajós dolgozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.