Végre kikötöttek!

Elnézték egy fokkal: a Szojuz azt hitte, már a Nemzetközi Űrállomásnál van

Az eredeti tervhez képest kétnapos késéssel, de az új tervnek megfelelően kikötött a Szojuz űrhajó péntek hajnalban a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Ezzel ismét hatfős, vagyis teljes a létszáma a kutatóállomás személyzetének.

2014.03.28 06:20MTI

A kazahsztáni Bajkonurból szerda hajnalban felbocsátott űrhajó pozícióját egyelőre meghatározatlan hiba miatt nem tudták időben az űrállomás pályájához igazítani, ezért a rövidített, hatórás dokkolási program helyett a régi szerint, a felbocsátás után két nappal végezték el a műveletet.

A vizsgálat még folyik, de az első elemzések alapján azt gondolják a szakemberek, hogy az űrhajó keringési pályája egy fokkal eltért az űrállomásétól, és emiatt a Szojuz számítógépei automatikusan leállították az irányító hajtóműveket - közölte Rob Navias, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) hírmagyarázója a dokkolás tévés közvetítésében.

A hiba után az űrhajó csütörtök hajnalban sikeresen végrehajtotta a dokkolás előtt szükséges pályamódosítást.

Fotó: NASA Facebook-oldal


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.