A Föld visszavár

A világ legfélelmetesebb videója

Akarja látni, milyen visszatérni az űrből egy Szojuz kapszulában? Az ablakon kinézve látszik az űr, a Föld, és a csillagszóróként fel-felvillanó, az űrhajóból leszakadó darabok. Mindez elképesztő sebesség mellett történik.

2014.12.17 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Ha a szörnyektől fél, nem bírja a horrorfilmeket, akkor megnyugtatjuk: nem ebben a tekintetben tartjuk a világ legfélelmetesebb videójának az alábbit. De ha belegondol abba, hogy mi is történik azalatt a pár másodperc alatt, amit felvettek, bizonyára beleborzong - különösen, ha tériszonyos.

A NASA által közreadott klipen a Szojuz űrkapszula zuhanásának néhány másodperce látszik. Az orosz, személyszállításra használt űreszköz hozza vissza a Nemzetközi Űrállomás három tagját az ISS-ről; ők vették fel a kapszula földi légkörbe való belépését. A háttérben jól kivehetően látszik bolygónk és az űr, ám a fel-felbukkanó, csillagszóró-szerű effektre is van magyarázat. Ez a Szojuzból leszakadó kisebb hővédő elemek elégésével képződik. Félelmetes, igaz?



Szovjet remek
A Szojuz szovjet, később orosz űrhajózási hordozórakéta, melyet az 1960-as évektől kezdődően használnak Szojuz és Progressz űrhajók indítására. Az értékesítő a Starsem. Kiszolgáló űrközpontok a kazahsztáni Bajkonuri űrrepülőtér és a Pleszeck űrrepülőtér. 2011-től Kourouból is indulhatnak az ESA-val, illetve az Arianespace-szal közös programban.

Első repülésére 1966-ban került sor, a Szojuz-program indításait végezte. Leggyakrabban az 1980-as években használták. A Szojuz hordozórakéta az R-7 Szemjorka interkontinentális ballisztikus rakétán alapuló Vosztok hordozórakéta továbbfejlesztett változata.

Egy európai-orosz együttműködés eredményeként az ESA az orosz Szojuz rakétákat is használni fogja. A Szojuzok egy részét az oroszok az ESA-nak építik meg. Ezeket Francia Guyanába szállítják hajóval, és itt összerakják. Az Európai Űrügynökség így jelentős összeget megtakaríthatott, mivel nem kellett közepes hordozórakétát kifejlesztenie. A Szojuz Kourouból sokkal több terhet szállíthat magával, mint Bajkonurból, mert az közelebb van az Egyenlítőhöz. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.