Már 20 éve velünk van

Hagyja lezuhanni a Hubble-t a NASA?

Csúnya véget érhet hamarosan az emberiségnek oly sok tudást adó, elöregedett űrtávcső. Javítás helyett búcsút intene neki az Amerikai Űrkutatási Hivatal.

2014.12.05 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

A Hubble űrtávcső közeli infravörös, látható fény és ultraibolya tartományban végez észleléseket. Nevét Edwin Hubble huszadik századi csillagászról kapta. Fő alkatrésze egy 2,4 méter átmérőjű lencse, mely négy, a távcső élettartama alatt többször cserélt műszerbe továbbítja az összegyűjtött fényt.

Az egyik legnépszerűbb és legismertebb űreszköz, angol nyelvterületen gyakran csak a "Nép távcsövének" (The People's Telescope) nevezik. Tervezett utódja a James Webb űrtávcső, bár az csak az infravörös tartományban fog dolgozni, látható fényben nem. A programot a NASA vezeti az Európai Űrügynökség (ESA) részvételével.

A HST-t 1990. április 24-én indították a Kennedy Űrközpontból a Discovery űrrepülőgéppel az STS-31 küldetés keretében. Az első képet az NGC 3532 nyílthalmazról készítette, 1990. május 20-án. A felbocsátást követő években hibák jelentkeztek: valahányszor a HST belépett a Föld árnyékába, vagy kilépett onnan, a napelemtáblák beremegtek, és a vibráció zavarta a távcső működését. A beállítást szolgáló 6 giroszkóp közül 3 meghibásodott, s ez már veszélyeztette a HST programját.

Ennek ellenére az első másfél évben 900 csillagászati célpontról 1900 megfigyelés született, köztük olyanok, mint a Plútó/Charon rendszer felbontása, az SN 1987A szupernóva körüli gázgyűrű felfedezése, a Szaturnuszon egy óriási légköri vihar fényképezése stb. (forrás: Wikipedia)

Most mégis veszélyben van, hiszen az elmúlt 25 év megviselte, ami nem is csoda, hiszen 97 percenként megkerüli a Földet, vagyis ennyi idő alatt egyszer "napárnyékban", egyszer direkt napsugárzásban kell dolgoznia. Jelenleg sem akarat, sem erőforrás nincsen a NASA részéről megmentésére. A Columbia katasztrófája nyomán bekövetkezett űrsiklóprogram-leállítás sem tett jót az eszköznek, mivel így már évek óta nincsen lehetőség javítására. Ami igencsak ráférne, mind az optikára, mind az akkumulátorokra, no és persze azokra a fránya, mozgást stabilizáló giroszkópokra.

Szomorú sors vár így a Hubble-re: a Föld gravitációja lassan, de biztosan egyre közelebb és közelebb vonzza magához a szerkezetet, ami előbb-utóbb el fogja érni az atmoszférát. Ha addig nem kap támogató kezet, akkor ott felhevülve elég - remélhetőleg egyetlen darabkája sem pottyan majd a fejünkre. Szerencsére ez nem a közeljövőben következik be: nagyjából 8-10 év múlva éri el azt a pontot, ahonnan már nem lehet visszafordítani ésszerű keretek között a távcsövet a Földre való visszahullástól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.