Akcióban a Hubble

A látványos csillagszemét

Nem is hinné, mennyire poros a legtöbb csillag környezete - a bolygókeletkezésből fenn/visszamaradt anyagot ugyanis a legtöbbször nem látjuk a csillag fénye miatt. Ám mindjárt más a kép, ha kitakarjuk a legfőbb fényforrást!

2014.11.10 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Nemrég fejezte be "csillagszemét" kutatási projektjét a Hubble, melynek során távoli csillagok közvetlen környezetét igyekezett megfigyelni. A csillagok, mint legfőbb fényforrás kitakarásával előbukkant az égitesteket körülvevő por és más űrszemét, melyek így eddig nem látott formában, kék színben mutatták meg a csillagászok számára ismert csillagok környezetét.

Egészen széles spektrumot ölel fel a vizsgált csillagok kora - a szinte újszülöttnek számító 10 millió éves és egymilliárd éves matuzsálem egyaránt felbukkan a Hubble által összegyűjtött adatbázisban. Az így feltérképezhető űrszemét választ adhat arra, hogy miként alakul a "csillagszemét", vagyis a bolygóformálódásból visszamaradó anyag sorsa az idő múlásával. Ezzel a bolygókeletkezés folyamata is jobban megérhetővé válik.

Ahogy azt a kutatók várták, nem találtak két azonos korongot; a csillagokat körülvevő anyaghalmaz mind összetettség, mind változatosság tekintetében igen változatos formákat eredményezett. És megdöntöttek egy korábbi vélekedést is az eredmények: a kutatás előtt azt gondolták, hogy a "csillagszemét" alakja nagyjából palacsintaformájú lesz, ám ez később hamisnak bizonyult. A legtöbb korongra hatással vannak a csillag körül keringő exobolygók, amik alapvetően befolyásolják a most kutatott porfelhők alakját. Tulajdonképpen elég komplikált háromdimenziós űrszemét-rendszerekről van szó, melyekben gyakran találhatók kisebb struktúrák.

Nézzük például a fent is látható HD 181327-es csillagot, melynek csillagszemetét egy, a naprendszerének határán bekövetkezett nagytömegű ütközés befolyásolhatta. Ez már csak azért is fontos felfedezés, mert valószínűleg saját Holdunk is hasonló módon jött létre, tehát elemzésével saját Naprendszerünk múltjáról is megtudhatunk eddig még nem tisztázott részleteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.