Az univerzum megtermékenyítői

Így robbant fel egy őscsillag

Napunknál 55 ezerszer(!) nagyobbak voltak, hatalmas mennyiségű anyagot és energiát tároltak magukban. Most végre azt is megnézhetjük, hogyan néztek ki ezek a rég kihalt űrszörnyek.

2014.10.06 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: UC Santa Cruz

A primordiális, azaz ősi csillagok a korai univerzum mindenható urai voltak, elképzelhetetlenül sok anyaggal és energiával. Jelenlegi elképzeléseink szerint a nap tömegének akár 55 ezerszeresét(!) is elérhették, és noha mára eltűntek a világűr színpadáról, nélkülük nem nézhetne ki úgy a világegyetem, ahogyan ma ismerjük.

Ezek az elképesztő méretű "csillagszörnyek" szupernóvaszerű robbanásban semmisültek meg. Összeomlásukkor már nem csak a hidrogén és a hélium fúziója zajlott le bennük, hanem megjelentek a nehezebb elemek is, mint például az oxigén, a szén és a szilícium. Egykor galaxisnyi területet láttak el anyaggal, mégpedig igen bőkezűen: pusztulásukkor annyira szétszórták tartalmukat, hogy ma már nem találni közvetlen nyomukat.

A fenti képet a Santa Cruzi Egyetemen készítették, egy szimulált ősi csillag felrobbanásának pillanata látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.