Akar csillagászati kutatás szerzője lenni?

Mérjen kozmikus sugárzást telefonjával!

Szuperritka részecskéket segíthet felfedni az űrkutatóknak, és szinte semmi mást nem kell tenni hozzá, mint feltelepíteni egy okostelefonos alkalmazást. Eljött a leglustább csillagászok ideje!

2014.10.15 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Kozmikus sugárzás illusztráció (forrás: NASA)

Cosmic Rays Found in Smartphones, röviden CRAYFIS a neve annak az appnak, mellyel bárki űrkutatóvá válhat (vagyis inkább bárki segíthet az igazi csillagászoknak). Ehhez egy okostelefonra vagy egy tabletre van szükség, ami rendelkezik kamerával, és máris mehet a szuperritka részecskék észlelésének próbája. Az atmoszférát elérő sugárzások java ugyanis ebben a rétegben elnyelődik, a Föld felszínét már csak igen kevés parány éri el. Ezeket azonban sokkal nagyobb arányban lehet detektálni, ha a nép egyszerű fia és lánya is besegít. A CRAYFIS ezt teszi lehetővé, az így szerzett adatokat pedig továbbítja a Kaliforniai Egyetem Irvine and Davis kampuszára, elemzésre.

Na de hogyan működik a CRAYFIS? Akárcsak a SETI@home, drága szuperszámítógép helyett elosztott (crowdsourcing) struktúrával zajlik az észlelés és a feldolgozás, közösségi és önkéntes alapon. Tulajdonképpen mobil eszközeink szabad számítási kapacitását ajánlhatjuk fel a csillagászok számára. Annak érdekében, hogy ezzel ne szívja le az akkumulátort néhány tucat másodperc alatt, az app csak akkor aktiválja magát, ha a készülék töltőre csatlakozik és pár perce már idle állapotban van.

És ha mindez még nem lenne elég menő, akkor egy újabb érv, hogy miért érdemes csatlakozni: a CRAYFIS-re feliratkozással a beküldött adatok nevesítve lesznek. Ha ezek közül a kutatók végül felhasználnak információt egy tudományos dolgozat összeállításához, akkor a fontos adatokat beküldők neveit is feltüntetik a szerzők között. Mennyire ász dolog már amerikai tudományos, űrkutatási témában "publikálni"?

Végül pár szót arról, hogyan is működik az app. A nagyenergiájú fotonokat észleli, melyek a kozmikus sugárzás gerjesztette részecske-zuhanyban meglehetősen gyakran fordulnak elő; illetve a részecskék egy külön típusát, a müont. A fény részecskéinek érzékelésére a legegyszerűbb mobiltelefonos kamerák is képesek (különben nem tudnának fényképeket készíteni), és noha a látható fény hullámhosszára vannak kalibrálva, a kaliforniaiak állítják, nagyenergiájú fotonok esetében is hasznosak. A kamerák fotódiódái szintén kapcsolatba léphetnek a müonokkal. Utóbbi részecskék igazi "behatolók": könnyedén jutnak keresztül épületek falain, telefontokokon vagy más akadályokon, így detektálásukat nem befolyásolja, hogy a szabad ég alatt tartózkodunk vagy egy irodában ülünk.

A kamerán kívül az okostelefonok két további egységét is használja a CRAYFIS: GPS révén határozza meg, hol észlelte a készülék a részecskéket, az adatokkal pedig a mobilhálózatot nem terhelve, Wi-Fit használva juttatja a fontos információkat el a kaliforniai kutatóknak.

A jelenleg bétaállapotban levő app Android és Apple készülékekre egyaránt letölthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.