Munkában a Hubble

A túl fiatal galaxis

A többi csillagrendszernél sokkal fiatalabbra bukkantak a csillagászok, "túl" közel saját galaxisunkhoz.

2014.09.30 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Viszonylag könnyű megállapítani a galaxisok korát, az idősebbek ugyanis általában nagyobbak - évmilliárdok során más galaxisokkal összeütközve megnőnek. Szintén általános jellemzőjük csillagjaik változatossága: vannak bennük kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt. Ezzel szemben a fiatalabb galaxisok kisebb méretűek és nem tartalmaznak jelentős mennyiségben nehezebb elemeket, főként hidrogénből, héliumból és lítiumból állnak.

Minél messzebbre tekintünk a Hubble űrtávcsővel, annál fiatalabb galaxisokra bukkanhatunk, ezzel a módszerrel sikerült megállapítani a galaxisfejlődés folyamatát. Éppen ezért olyan furcsa a DDO 68 (vagy más besorolás szerint UGC 5340), ami "alig" 39 millió fényévnyire van tőlünk, mégis, olyan jegyeket mutat, mint a fiatal csillaghalmazok. Az ilyen korú példányokat a csillagászok jellemzően fényév-milliárdokra szokták megtalálni, ehhez képest tehát igencsak közel van a Tejútrendszerhez.

A NASA kutatói a galaxis struktúrájának, megjelenésének és kémiai összetevőinek elemzésével megállapították, hogy igen fiatal képződményről van szó; teljesen híján van például nehéz elemeknek, ami korábbi csillagok összeomlásából "szokott" keletkezni. A csillagpopuláció is meglehetősen fiatal a galaxisban: átlagosan nagyjából 1 milliárd évesek (a mi napunk már megközelítőleg 5 milliárd évet "húzott le").

Egyelőre nem lehet tudni az okát, miért van ott és miért ilyen fiatal a kiszemelt példány; az amerikai csillagászok jelenleg idősebb csillagok után kutatnak benne. Ha találnának például egy vörös óriást, akkor az azt igazolná, hogy a galaxis mégiscsak öregebb a most gondoltnál. Ha nem, akkor ez a csillagrendszer igazán egyedinek mondható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.