Borostyánba zárt ragadozó

50 millió éves húsevő növény

A dinoszauruszok már múlttá váltak, az emlősöknek kezdett lejteni a pálya, egy növény pedig meglepő fejlődésen ment keresztül.

2014.12.03 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Alexander R. Schmidt, University of Göttingen

Valamikor 35-47 millió évvel ezelőtt élt az a húsevő növény a mai Oroszország területén, mely az első ilyen típusú növények között létezhetett bolygónkon. Rovarokra "vadászott": levelei csápszerű, ragadós nyúlványokkal bírtak, melyekkel a túlságosan közel került ízeltlábúakkal alakíthatott ki utóbbiak által nem kívánt viszonyt. A csapdába esett rovarok fontos tápanyagforrásként szolgáltak számára.

Minderre egy ősi borostyán vizsgálatával derítettek fényt német tudósok. A fent látható, őskori, megkeményedett gyanta szolgáltatta az első, kifejlett növényi bizonyítékot a húsevő növények létezésére - korábban csak magjaikra sikerült rábukkanni. A levelek egyébként nagyon hasonlítanak a ma is létező légyfogócserje (Roridula dentata) hasonló részeire. A Roridula növények nagyjából 49 millió évvel ezelőtt alakultak ki, váltak külön ősi családjuktól, a kürtvirágoktól.

Érdekesség, hogy a Roridulák, szemben a Vénusz légycsapója működésével, nem képesek saját emésztőenzimek előállítására. A rovarokat csapdába ejtik, de aztán megemésztésükhöz külső segítségre van szükségük. Az úgynevezett Roridula bogarak eszik meg a zsákmányt, melyek jellegzetes, nyálkás anyagot termelnek, mely megakadályozza foglyul ejtésüket. Székletük pedig tartalmazza azokat a tápanyagokat, amire a növénynek szüksége van az életben maradáshoz - a szimbiózis köre pedig bezárult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.