Rovarok a katasztrófamentés szolgálatában

Mi van ennek a csótánynak a hátán?!

Betegségeket terjesztenek, gusztustalanul néznek ki, kiirthatatlanok - és hamarosan a bajba jutott emberek legnagyobb barátai lesznek. Csótányok, némi turbóval.

2014.11.13 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: North Carolina State University

Múlt héten mutatkoztak be azok a "kiborg csótányok", melyeket az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói hoztak létre. Tulajdonképpen annyi történt, hogy az apró rovarokra digitális elektronikát ültettek, illetve egy parányi mikrofont is rögzítettek rajtuk. Ezzel a trükkel a csótányok feltérképezhetik a természeti katasztrófa sújtotta épületeket, illetve azok romjait, túlélők után kutatva.

Nem csak a kis állatok kompakt méretét használták ki a kutatók, de azt is, hogy a napfénnyel feltölthető elektronika révén gyakorlatilag zombit lehet csinálni belőlük. Távolról vezérelhetővé válnak, vagyis arra mennek, amerre irányítójuk parancsolja őket.

A biorobotok segítségével a mikrofont szinte bármilyen kis résen át lehet préselni. Az így szerzett hangokat kielemző algoritmus pedig különbséget tud tenni azon hangok között, amelyek számítanak - például emberi segélykérő nyöszörgések -, és amelyek nem - például szivárgó csövek zaja. Mihelyst lokalizáltak egy fontosnak minősített hangot, a csótányt egészen közel irányíthatják a forráshoz, így bizonyosodva meg arról, hogy valóban bajba jutott embert találtak-e a romok alatt.

Nem a csótányok az egyetlenek, melyeket biorobotként szeretne hasznosítani az emberiség. Már dolgoznak a molylepkék elektronikával való összekötésén is: bábállapotukban elektróda-beültetéseket végeznek rajtuk, így a kifejlett egyedek hasonló irányíthatósággal bírnak, mint a csótányok. Azzal a plusszal, hogy még repülni is képesek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.