"Feláldozhatók" a rovarvilágban

Haláláig harap az öngyilkos méh

Fullánkja nincs, de így is nagyon veszélyes a kolónia érdekében saját magát feláldozni képes apró rovar.

2014.11.24 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: University of Sussex

A rajban élő rovarok egyes tagjai gyakran igen önfeláldozóan védelmezik otthonukat, ami nyilvánvalóan nagy haszonnal jár a közösség számára. De mi a helyzet akkor, ha egy olyan méhről beszélünk, melynek még fullánkja sincs? A mézelő méhek hagyományos védelmét nélkülözni kénytelen ízeltlábú azért nem teljesen hatástalan, sőt! A betolakodókat addig harapja, amíg vagy visszavonulásra nem készteti, vagy elpusztul (mármint a méh).

12 különböző, fullánk nélküli méhfajt vizsgáltak a brazíliai São Paulo államban. Ennek során a védelem négy tényezőjét mérték fel: egy támadás valószínűségét, a támadás bekövetkeztének sebességét, az egyes méhek harapásának idejét és a támadók számát. Ennek során a legagresszívabb hatról megállapították, hogy mindegyik rajban volt legalább néhány, önmagát a közjó érdekében feláldozni hajlandó méh.

Ez nem is meglepő, hiszen a méhek azért olyan agresszívek, amikor otthonukat védik, mert az jelenti számukra a biztos menedéket. Ha elvesztik, gyorsan elpusztulnak.

Mind közül a Trigona hyalinata nevű faj volt a "legvérszomjasabb": a támadó dolgozók 83 százaléka inkább bevállalta a végzetes sérülést is, mintsem hogy kitérjen egy betolakodó elől. Mindez azt jelenti az ember számára, hogy egy kolónia közelében járva hamar támadásban lehet része, pillanatok alatt akár sok tucatnyi repkedő rovar is azon dolgozik minden erejével, hogy meghátrálásra kényszerítse.

Mikroszkopikus vizsgálatokat követően a kutatók megállapították, hogy mindhárom Trigona faj képviselőjének öt éles foga van az alsó állkapcsában. Noha kialakulásának oka még nem bizonyított, feltételezések szerint ez a védekezéshez való alkalmazkodás jegyében jöhetett létre, maximalizálandó az áldozatot érő fájdalmat. Ezzel akár fél órán keresztül folyamatosan képesek harapni, és habár egyenként nem okoznak akkora fájdalmat, mint a mézelő méhek fullánkjaikkal, egyszerre mindig sok tucatnyian támadnak, ami még a legkitartóbb emlősállatokat is megfutamodásra készteti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.