Rovarok vs. LED

Nemcsak mi, emberek szeretjük a LED-fényt

Nobel-díjat is ért a fénykibocsátó diódák kutatása, ennél jobban nehéz lenne kifejezni, mennyire kedvelik az emberek a LED-et. Ám ez az érzés nem csak az emberi faj sajátja...

2014.10.22 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Ahogy az energiatakarékos LED-világítás egyre inkább előtérbe kerül, úgy derülnek ki nem várt fejlemények vele kapcsolatban. Például egy új tanulmány rávilágított, hogy a repülő ízeltlábúakat még a hagyományos izzóknál is jobban vonzzák a fénykibocsátó diódák. Az Ecological Applications-ben megjelent kutatás szerint ennek lesz néhány hosszú távú, negatív következménye.

A rovarok LED-rajongásának tárgya a diódák színében keresendő. Ezek a parányi lények egyébként is vonzódnak a sárga és a fehér fényekhez, ezt mindenki láthatta már, aki egy melegebb éjszaka megfigyelt egy kültéri lámpát. Kiderült azonban, hogy a rovarokat a kék szín még inkább elkápráztatja.

Na de kék fénnyel nagyon ritkán találkozunk, szólhatna a jogos ellenvetés. Igen ám, de számos fehér fényű LED tulajdonképpen kék, amelyet sárga foszforréteggel vonnak be - a sárga és a kék szín kombinációjából áll elő a fehér. Azonban a rovarok fényérzékelői érzékelik az eredeti kék fényt is.

Elméletük bizonyítása érdekében a kutatók légyfogó papírt tettek LED-égőket tartalmazó és hagyományos, nátriumgőzös utcai lámpák mellé. Idővel természetesen elkezdett megtelni a ragadós papír különböző, éjszaka is aktív rovarral - most talán már említenünk sem érdemes, hogy a LED-es lámpa mellé kihelyezett légycsapdán jóval több molylepkét, legyet és más repülő rovart találtak, mint a hagyományos izzót tartalmazó lámpa mellett. Miután összeszámolták az eredményt, egészen pontos mérőszámot kaptak a kutatók: a LED fénye 48 százalékkal több ízeltlábút vonzott.

És hogy ennek milyen hatása lehet lakókörnyezetünkre? Nos, a több rovar egyben nagyobb fertőzésveszélyt is jelent, illetve azon invazív fajok terjedését is emberközelibbé teszi, melyeket a biológia éppen, hogy kint szeretne tudni az adott területről. A felmérés tanulsága tehát, hogy nem csupán a technika fejlesztésére van szükség, de környezeti hatásának minimalizálását is figyelembe kell(ene) venni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.