Szárnyakat adott vágyainak

Még az igazi szárnyasokat is átveri a drónmadár

Mobiltelefonról irányítható, akár 100 méteres távolságról, és szárnyának csapkodásával képes akár az igazi (ragadozó)madarakat is megtéveszteni. Még videónk is van róla!

2014.11.07 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Bionic Bird

Ha a repüléstechnikai mérnök, Edwin van Ruymbeke álmai valóra válnak, hamarosan bárki számára beszerezhető lesz az okostelefonról irányítható bionikus madár, mely még a valódi szárnyasokat is képes megzavarni. A férfi közösségi finanszírozásban szeretné véglegesíteni az általa csak a világ első, lopakodó polgári drónjának hívott eszközt.

De miért is olyan nagy szó ennek a drónnak a létrehozása? Azért, mert nem csupán alakjában hasonlít egy madárra, de szárnyait valóban repülésre használja: a helikoptereknél alkalmazott propelleres meghajtással ellentétben ez a masina szárnycsapkodással emelkedik a levegőbe. Ezzel nem csak az embereket, de még az igazi madarakat is össze tudja zavarni, például magára tudja vonni az égi ragadozók figyelmét. Nézzék csak!



A Bionic Bird állítása szerint a drón habteste "tönkretehetetlen", ami talán kicsit túlzó megállapítás, de az mindenesetre bíztató, hogy a szénszálas szárnyak külön cserélhetők, az eredeti test megtartása mellett. A kis tojásszerű töltőről 12 perc alatt feltölthető masina sajnos nem maradhat túl sok ideig a levegőben: mindössze 6-8 percnyi repülésre képes. Ezalatt akár 100 méterre is eltávolodhat kezelőjétől, aki egy okostelefon segítségével irányíthatja a drónt, Bluetooth 4.0 révén. Az egyelőre csak IOS platformra megírt vezérlőszoftvert hamarosan Androidra is elkészítik a fejlesztők.

Ha esetleg szeretné támogatni Van Ruymbeke ötletét, akkor itt megteheti - a cikk írásának pillanatában a projekt már jócskán meghaladta az eredetileg tervezett 25 ezer dolláros tőkeigényt (82 ezer dollár fellett jár). Az első szállítmány még karácsonyra be fog esni a tervek szerint, de a "tömegtermelés" várhatóan 2015 márciusára indul majd be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.