Leáldozóban a mezőgazdasági helikoptereknek

Drón teszi a jó bort

Ahhoz, hogy jó bor készülhessen adott évben, számos feltételnek kell teljesülnie - például ideális állapotban kell leszedni a szőlőszemeket. De mikor jött el a pillanat? A robotszemek válaszolnak.

2014.10.27 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Youtube

A szőlő állapotának vizsgálata szemrevételezéssel történik, ami nem különösebben nehéz feladat, egészen addig, amíg valaki a hobbikertjében követi figyelemmel a bor alapanyagául szolgáló növény fejlődését. Ám mihelyst több hektárról beszélünk, komoly kihívást jelent a földről való ellenőrzés, ezért nagyobb (és gazdagabb) szőlőbirtokokon levegőből való vizuális megfigyelést alkalmaznak. Jellemzően mezőgazdasági repülővel vagy helikopterrel tekintik át a birtokot, ám ennek a tevékenységnek értelemszerűen költségvonzata van.

De már nem sokáig, ha valóra válik a 3D Robotics álma. A kaliforniai DRNK Wines szőlészetben próbálták ki a cég által fejlesztett drónt, mely az emberi irányítású mezőgazdasági repülő eszközöket hivatott kiváltani. A korábbi Wired-főszerkesztő, Chris Anderson alapította vállalkozás számára kapóra jött a kihívás, mivel nagy hangsúlyt fektetnek az ember nélküli repülő szerkezetek útvonal-tervezésére.



Egyetlen óra alatt mérte fel a kinézett birtokot drónjuk, számos felvételt készítve a szőlőről. Ezeket aztán egymás mellé illesztve megkapták a birtok komplett légi képét, amin Ryan Kunde tulajdonos azonnal ki is szúrt két olyan jellemzőt, amiről már sejtése volt. Földjének dombtetőre eső része sötétebb szőlőt produkált, ami több vizet és jobb termőtalajt jelent az alacsonyabban fekvő területek adottságaihoz képest.

Emellett azonban a drón képeivel észrevettek egy nem várt jelenséget is: a domb lábánál egy termékeny területre bukkantak, ami szintén jobb minőségű szőlőt produkált. Ennek ismeretében Kunde maga is mintákat vett az érintett területekről, és az itt található szőlőkkel kezdte meg a betakarítást. Vagyis a kisméretű légi járműnek köszönhetően idén vélhetően jobb minőségű bort készíthet majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.