Bebikázták

Gyönyörű kép egy születő bolygóról

Egyetlen felvétel, ami alapjaiban változtatja meg a bolygók, naprendszerek keletkezetéséről alkotott tudásunkat.

2014.11.07 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: ALMA

Mintegy 450 fényévre, tehát galaktikus mércével nézve a szomszédunkban található a HL Tau. A Taurus (Bika) csillagképben elhelyezkedő csillag több tanulmány kulcsszereplője volt már, hiszen egy relatíve fiatal rendszerről van szó: a központi égitest körül jelenleg is formálódik a protoplanetáris korong. Ez az anyaghalmaz biztosítja a várhatóan évmilliók során létrejövő bolygórendszer alapját. Néhány bolygó pedig mintha már születőben is lenne.

Természetesen ilyen messzire ellátni optikai módszerekkel közel sem könnyű feladat. Eddig különböző egyéb módon vizsgálták a naprendszert, például a korong mágneses mezejének megfigyelésével vontak le következtetéseket a csillagászok. De az ALMA teleszkóprendszer nagyfelbontású képességeinek köszönhetően most vizuális megerősítést is nyert a feltételezés: a HT Tau körül több exobolygó formálódik (a fenti képen saját Naprendszerünkkel összevetve ábrázolták).

"Amikor először megláttuk ezt a képet, lenyűgözött bennünket a részletek bámulatos szintje. A HL Tauri nem idősebb egymillió évnél, mégis, úgy tűnik, hogy korongja tele van születendőben levő bolygókkal. Ez a kép egymaga forradalmasítani fogja a bolygókeletkezési elméleteket" - lelkendezett Catherine Vlahakis, az ALMA vezető kutatója.

Azt talán már önök is észrevették, hogy a naprendszer középpontjában ott fénylik a HL Tau. Az őt körülvevő gyűrű főként porból és gázból áll, melyek a csillag körül keringenek. Ennek során az egyes részecskék egymásnak ütköznek, néha összetapadnak, nagyobb anyagcsomókat hoznak létére, melyek közül néhány szintén összeáll, még nagyobb entitásokat alkotva. Ezek tömegvonzása a növekedéssel párhuzamosan egyre nő, egészen addig, amíg pályáján szinte minden anyagmorzsát magába szippant. A fenti képen a sötét gyűrűknek látszó területek egy-egy protoplanéta útvonalát mutatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.