WASP-43b

Holnap esni fog - az exobolygón

Ennyire részletesen még sosem ismerhettük meg egy, a Naprendszeren kívüli bolygó időjárását. Ha kíváncsi, milyen viszonyok uralkodnak egy olyan planétán, ami 19 óra(!) alatt kerül meg csillagát, kattintson!

2014.10.13 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

A valaha látott legrészletesebb időjárási térképet készíthették el csillagászok egy exobolygóról, a Hubble űrtávcsőnek köszönhetően. Ezzel viszonylag pontosan felmérték a planéta atmoszféráját, beleértve a légkör hőmérsékletét és vízgőz-tartalmát. A Lyoni Egyetem Derek Homeier vezette kutatócsapata a WASP-43b elnevezésű, úgynevezett forró Jupitert vizsgálta. Mintegy 260 fényévnyi távolságra van tőlünk. Kétszer olyan sűrű, mint a Jupiter, de nagyjából hasonló méretű égitestről van szó. Extrém gyorsan kerüli meg központi csillagát - alig 19 földi óráig tart a WASP-43b egy éve. Ennek megfelelően a rajta uralkodó időjárás meglehetősen extrém: felszíni csúcshőmérséklete az 1600 Celsius fokot is meghaladja, de az éjszakai oldal sem hűl 537 Celsius fok alá.

A WASP-43b ugyanolyan árapály-viszonyban van napjával, mint Holdunk a Földdel. Pozíciójának meghatározásához a csapat nyomon követte a bolygó drámai hőmérsékletváltozásait. Az atmoszféráján átszűrődő fény vizsgálatával pedig meg tudták határozni, hogy különböző magasságokban mennyi vízgőzt tartalmaz. Az emissziós spektroszkópia mérés többszöri megismétlésével felállították a bolygóra jellemző hőmérsékleti különbségeket és pontos hőtani térképet tudtak alkotni.

És hogy mindez miért fontos? Légkörének hőmérsékletváltozásai és vízgőztartalma révén a kutatók jobb képet kaphatnak a bolygókeletkezésről és -fejlődésről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.