Cuki robi-pingi

A kerekeken gördülő pingvin

Hogyan járulhat hozzá bolygónk megmentéséhez egy kicsi, kerekeken guruló pingvin-robot? Utazzon velünk virtuálisan az Antarktiszra, egyetlen kattintásra van a válasz!

2014.11.05 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Nature Methods, Le Maho

Látja a kép közepén a kerekes pingvint? Nos, ez a kicsi, távirányítású robot európai és ausztrál kutatók együttműködésének köszönhetően tesz-vesz a legdélebbi kontinensen. A szerkezet révén nyomon követhető a helyi pingvinkolónia életmódja. A madarak ugyanis be vannak "chipelve", azaz olyan digitális azonosítóval rendelkeznek, mellyel binárisan azonosíthatók.

Korábban ezt emberi beavatkozással kellett leolvasni, vagyis a kutatóknak oda kellett menni a kiszemelt madárhoz. Érthető módon ez a megfigyelt állatok viselkedését rögtön megváltoztatta. Nem így a kicsi robot-pingvin! A madarakra nagyon hasonlító eszköz ugyanis nem növeli meg a fekete-fehér szárnyasok stressz szintjét, ahogyan tette azt az emberi ellenőrzés.

És hogy miért nem műholdas leolvasást alkalmaznak, mint a GPS-ek esetében? Nos, ez is egy út lenne a feladat elvégzéséhez, akkor azonban nagyobb méretű modulokat kellene használni, amik már vélhetően korlátoznák az állatokat szabad mozgásukban. Például nehézkesebben tudnának víz alatt úszni, ami mind a zsákmányuk elfogását, mind a ragadozóktól való menekülésüket megnehezítené.

Érdekes módon a királypingvineket valamivel jobban zavarja a robot-pingvin, mint a császárpingvineket. Talán az lehet a magyarázat, hogy utóbbiak kevésbé territoriálisak, vagyis nem annyira érzékenyek területükre, jobban tolerálják az oda betévedő idegeneket. A vizsgált szárnyasok 47 százaléka egyszerűen semmilyen reakciót nem adott a mimikrit viselő robotautóra, ami tökéletesen megfelel a kutatók vágyainak. Kicsivel több mint felük pedig vagy idegessé vált, vagy kíváncsiságot mutatva megvizsgálta a masinát. Az álcázásnak köszönhetően a kutatók még egy pingvin-bölcsődéhez is tudtak csatlakozni a robot révén, illetve kisebb pingvinek csoportjához, anélkül, hogy bármilyen, nem kívánt reakciót váltottak volna ki az állatokból.

Sajnos minden faj megfigyeléséhez nem alkalmas a távirányítású eszköz, például az Adélie pingvineket nem lehet ilyen módon tanulmányozni. Utóbbiak ugyanis kavicsos, sziklás terepen fészkelnek, amit a kerekeken guruló masina nem tud megközelíteni. De még így is nagy segítséget nyújthat az Antarktisz ökoszisztémája változásainak megfigyelésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.