Antarktiszi óriáspingvin

Látott már két méter magas pingvint?

A 37 millió éve élt állat maradványait a La Plata-i múzeum munkatársai vizsgálták.

2014.08.05 17:55MTI
Forrás: Wikipedia

A leleteket a tudósok a legteljesebb állatmaradványnak tartják, amelyet eddig az Antarktiszon valaha feltártak. A fosszíliák vizsgálata alapján a Palaeeudyptes klekowskii névre hallgató madár magassága a lábujjtól a csőre hegyéig mérve elérte két métert, a súlya pedig akár 115 kilogramm is lehetett. Ha csőrét lefelé szegezve állt, magassága 1,6 méter lehetett.

A maradványok tartalmazzák a leghosszabb ismert összenőtt boka-lábfej csontot, valamint az állat szárnycsontjának egyes darabjait is. A kutatók a csontok alapján becsülték meg a pingvin magasságát és súlyát. Az eredmények alapján az állat magassága és mérete is duplája volt a jelenleg élő legnagyobb pingvinfaj, a császárpingvin magasságának és súlyának - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

A Palaeeudyptes klekowskii a méreteiből kifolyólag akár 40 percet is víz alatt tudott tölteni halakra vadászva, ez lényegesen hosszabb időtartam, mint amire a kisebb pingvinfajok képesek - írták a szakemberek a Geobios folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A maradványokat a Seymour-szigeten, a La Meseta nevű geológiai formáció területén találták, amely híres az ott feltárt számos pingvin maradványról. A prehistorikus időszakban ennek a területnek az átlaghőmérséklete magasabb volt a mostaninál és a térség egyszerre 10-14 különböző pingvinfajnak adott otthont.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.