Kattintson a pingvinre

Mentse meg a Földet a fotelből!

Mindig is szeretett volna tenni valamit a földi élővilág megmentéséért, de lusta kikelni a fotelből? Eljött az ön ideje!

2014.09.19 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Zooniverse Penguin Watch

Az internet csodálatos hatásainak egyike, hogy olyanokat is be lehet vonni tudományos projektekbe, akik számára egy-két évtizeddel korábban elérhetetlen lett volna a részvétel. Gondoljunk csak az Intel által az ezredforduló idején létrehozott rákkutatási kezdeményezésre, melyhez bárki csatlakozhatott, felajánlva saját számítógépének szabad processzor-kapacitását. De ott a földönkívüli értelmes életet kutató SETI projekt is, melyet először ugyan állami pénzből tartottak fenn, ám később, az adófizetői források elapadásával kénytelenek voltak bevonni a közösség erejét a kutatók.

Hasonló a helyzet jelen esetben is, ám most nem elegendő feltelepíteni és futtatni egy klienst, az emberek optikai azonosító-képességére van szükség. Magyarán: fel kell ismerni a képen a pingvineket. Noha ez elsőre viccesen hangzik, a projekt véresen komoly: az egyre inkább veszélyben levő Antarktisz élővilágának feltérképezése a cél, melyben jelentős szerepet töltenek be a frakkba öltözött madárkák.

Az egyes helyszínekről készített képeken kattintással kell megállapítani, hány pingvint tartalmaznak, ezzel pedig a kutatók minden korábbinál pontosabb képet alkothatnak a madarak kolóniáinak méretéről és heterogenitásáról. Fokozza a cukiságfaktort a fiókák beazonosításának szükségessége - kevesebb aranyos állat van a Déli-sark környékén, mint egy pingvinfióka. Hát még több tucat!

Visszatérve a feladat komolyságához: a kapott adatokkal az Egyesült Királyságból és Ausztráliából verbuválódott kutatók megállapíthatják, milyen mértékben érinti a globális klímaváltozás a helyi ökoszisztémát. Saját maguk megfelelő képelemző szoftver híján nem tudják elvégezni a feladatot, emberi kapacitásuk pedig túlságosan kevés hozzá. Ez nem is meglepő annak ismeretében, hogy összesen 50 kamera gyűjti a felvételeket, egyenként 8-96 fotót lőve nap mint nap.

Van (lesz) még egy pozitív hozadéka a projektnek. Megfelelően nagy adatbázis esetén automatizálhatóvá válik az eljárás. Minden egyes beazonosított fénykép bekerül egy adatbázisba, amit folyamatosan tanulmányoz egy számítógépes program. A kutatók reményei szerint kellően nagy tartalom esetén képes lesz pontosan megtanulni a pingvinek beazonosításának módját, szükségtelenné téve az önkéntesek további munkáját. Akik akár újra visszasüppedhetnek a fotel mélyébe, sorozatot nézni...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.