Most az Antarktiszon ütötte fel a fejét

Titokzatos pingvinbetegség pusztít a frakkos madarak között

Aggódnak a kutatók amiatt, hogy a közelmúltban egy titokzatos betegség eredményeként a fiatal pingvinek pihéi kihullanak és egyre több bébimadár bizonyul természetellenesen kopasznak.

2014.08.19 08:00ma.hu
Andres Barbosa, sciencemag.org

Noha a frakkos madarak röpképtelenek, tollazatra mindenképpen szükségük van, enélkül ugyanis ha megáznak, akkor megfáznak, megbetegedhetnek és akár meg is halhatnak. Ezért is aggódnak a kutatók amiatt, hogy a közelmúltban egy titokzatos betegség eredményeként a fiatal pingvinek pihéi kihullanak és egyre több bébimadár természetellenesen kopasznak bizonyul - írja a Sciencemag.org.

A tollhullást legelőször 2006-ban írták le, egy dél-afrikai létesítményben fogvatartott pingvincsibék között, ám egy évvel később már szabadon élő társaik, az Argentínában élő Magellán-pingvinek (Spheniscus magellanicus) körében is megfigyelték a rendellenességet.

Most 7 évvel később megint felütötte fejét a rejtélyes tollhullás, ám ez úttal az Antarktiszi-félszigeten. A Remény öble, vagyis a Hope Bay keskeny partsávján élő Adelie-pingvin-kolónia picinyei között lettek figyelmesek a kutatók, hogy nagy foltokban hiányzik róluk a toll. Egy csibét később holtan is találtak, és a többi is eltűnt, feltehetően mind elpusztultak.

Jó hír, hogy ha ragályos lenne, akkor már mind a 14 ezer pingvin belehalt volna, de továbbra sem tiszta, hogy mi ez a betegség és hogyan terjed állatról állatra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.