Delfinül "beszélő" orka

Nem csak az ember tanulhat idegen nyelveket

A vízben élő emlősök igen fejlett agyi képességekkel bírnak, nemrég például megfigyelték, amint egy, fogságban élő orka megtanulta távoli rokona, a közönséges delfin nyelvét.

2014.10.10 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A fejlett fajok jelentős része hangalapú kommunikációt (is) alkalmaz, közülük néhány - például az ember - képes hangok utánzására és saját hangkészletébe való ültetésére is. Feltehetően a hangtanulás tudománya lehetett az emberi nyelvek kialakulásának első lépése. Éppen ezért olyan zavarba ejtő, amikor a természetben más, erre szintén képes fajokkal találkozunk.

Igaz, ezek száma szinte elhanyagolható: mindössze három madárfaj és három emlős tud "idegen nyelveket" tanulni. Egy új kutatás felfedte, hogy ebbe a szűk csoportba tartozik a kardszárnyú delfin (orka). Fogságban, palackorrú delfinek társaságában ugyanis a fekete-fehér úszó lények saját nyelvük használata helyett apránként megtanulták "palackorrú delfinül".

Az orkák csettintésből és füttyökből álló beszéde nem általános, nincsen "világnyelvük" - az egyes beszédelemek hossza és hangmagassága eltér a különböző populációkban. Tehát már akkor is kénytelenek dialektusokat megtanulni és használni, ha távolabbi területeken élő fajtársaikkal találkoznak. Ez a tanulási képesség egészen komoly szinteket ölthet, a fenti kutatás ugyanis bebizonyította, hogy létezik fajok közötti nyelvtanulás.

Az pedig egészen hátborzongató, hogy a fogságban tartott, vizsgált 10 orka közül (7 saját fajtársai között, 3 delfinekkel együtt él) egy nemcsak, hogy tudta utánozni a delfinek beszédét, de még azt a mesterséges csipogás-sort is magáévá tette, amit az idomárok tanítottak a delfineknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.