Gondoskodó delfinmamák

Az idősebb kardszárnyú delfin nőstények jobb anyák

Egy friss kutatás szerint az idősebb anyák sikeresebbnek bizonyulnak a gyermeknevelés terén a kardszárnyú delfineknél, mint fiatalabb társaik.

2009.02.09 16:24National Geographic

A kardszárnyú delfinek társadalmi viszonyainak harminc éven át tartó megfigyelése érdekes eredményt hozott: amerikai kutatók megállapították, hogy az érettebb korban lévő nőstények borjainak tíz százalékkal magasabbak a túlélési esélyei, mint a fiatalabb anyaállatoktól születetteknek. (A kritikusnak számító első évben egyébként átlagosan a borjak 43 százaléka pusztul el.)

A kutatást a seattle-i székhelyű Northwest Fisheries Center munkatársai végezték az Egyesült Államok északnyugati és Kanada nyugati vizeiben élő kardszárnyúakat vizsgálva. A cetek rendjébe tartozó, 7–8 méteresre megnövő kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) vagy más néven orkák (angolból gyakran fordítják helytelenül gyilkos bálnának, különösen filmekben) hosszú életű emlősök, a nőstények átlagéletkora 50, a hímeké 29 év, de a nőstények akár 90, a hímek pedig 50 évig is elélhetnek. A nőstények 12–15 éves koruk környékén válnak ivaréretté, és kb. 40 éves korukig képesek szülni.

Egyszerre egy borjúnak adnak életet, ami 4–5 évente ismétlődik csak, így egy nősténynek élete folyamán 4–6 utóda születik. A megfigyelések alátámasztották azokat a korábbi kutatásokat, amelyek kimutatták, hogy a menopauza a kardszárnyú delfinek életében is jelentkezik, és nem kizárólag az emberi fajra jellemző, ahogy korábban vélték. A menopauzát pedig hosszú posztproduktív életszakasz is követheti. A kardszárnyú delfinek különös matriarchátusban élnek: egy család egy idősebb anyából, gyermekeiből és lányaitól született unokáiból áll.

A párok nem maradnak együtt, párzás után visszatérnek anyjukhoz (a hímek legalábbis minden esetben). Így a kisborjak nevelésébe a nagymama is be tud segíteni. A Frontier in Zoology című tudományos szaklapban frissen publikált kutatás alapjául szolgáló 30 éves adatsorból kiviláglott, hogy „az idősebb nőstények anyai tapasztalataik révén sikeresebbek voltak a borjak nevelésében, bár az is lehet, hogy csak nagyobb erőfeszítéseket tettek, mint fiatalabb társaik” – teszik hozzá a tudósok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.