Leússzák Phelpset is: Viszlát, és kösz a halakat!

Olimpiai bajnokokat megszégyenítő erő rejlik a delfinek farokúszójában

6 kilopondos tolóerő rejlik a delfinek farokúszójában, melyet még az amerikai Michael Phelps olimpiai bajnok úszó is megirigyelhet. 96 kilopondos erőt mértek az állatoknál, majdnem háromszor akkora értéket, mint amelyre az Olimpiai bajnok úszó Michael Phelps képes.

2008.11.27 10:59MTI

96 kilopondos tolóerő rejlik a delfinek farokúszójában, melyet még az amerikai Michael Phelps olimpiai bajnok úszó is megirigyelhet. A kutatók elsőként 1936-ban fedezték fel a delfinek rendkívüli gyorsaságának titkát, mikor is James Gray zoológus azt a vízellenállást vizsgálta, melyet a delfineknek le kell győzniük ahhoz, hogy meghaladják a 32 kilométer/órás sebességet.

Gray akkor arra jutott, hogy az állatoknak nincs megfelelő izomzatuk az ilyen sebes úszáshoz, ám ez nem így van. A zoológus elképzelése szerint a delfinek gyorsasága összefügg bőrükkel. Az évtizedek alatt azonban a tudósok számos gyenge pontot találtak Gray munkájában, és a legtöbb biológus elvetette elméletét.

Az Egyesült Államok szakemberei most kifinomult technológiát alkalmazva, víz alatti videofelvételek segítségével vizsgálják a delfinek farok úszójának erejét. 96 kilopondos erőt mértek az állatoknál, majdnem háromszor akkora értéket, mint amelyre az Olimpiai bajnok úszó Michael Phelps képes, és amely elegendő annak a sebességnek a megúszásához, melyet Gray állapított meg hét évvel ezelőtt. "Nincs paradoxon. A delfineknek mindig is megvolt az izomzatuk ehhez" - mondta Frank Fish, a pennsylvaniai West Chester University biológiaprofesszora. "Gray tévedett" - tette hozzá.

Fish együtt dolgozott a Rensselaer Polytechnic Institute műszaki professzorával, Tim Weijel, aki digitális videót és milliónyi apró buborékot felhasználva tanulmányozza az úszók által felkavart víz komplex mozgását. Számítógépek követik nyomon a buborékok mozgását, láthatóvá téve ezáltal a víz áramlását.

Az idáig csak az olimpiai úszok technikájának tökéletesítésére használt módszert most a delfinek vizsgálatakor is igénybe vették. A kutatók a delfinek buborékfelhőkön való átúszásáról készítettek felvételeket a kaliforniai Santa Cruz Egyetem egyik medencéjében.

Mivel azonban a medence túl kicsinek bizonyult ahhoz, hogy a delfinek maximális sebességét is vizsgálhassák, ezért az állatok "vízishow-ját" is megörökítették, ahol azok farok úszójukon "álltak" a vízen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.