Az összes állat elpusztult

Újabb delfinhalál Tasmánia partjainál

Alig egy héttel egy tömeges partra vetődést követően újabb 150 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin sodródott partra Tasmániánál. Ezúttal egyetlen állatot sem sikerült megmenteni.

2008.12.01 15:28National Geographic

A parton veszteglő állatokat a levegőből vették észre, és tüstént riasztották a vadvédelmi szakembereket, akik késlekedés nélkül a helyszínre indultak.

A cetek az Ausztráliához tartozó sziget északnyugati részén sodródtak ki egy sziklás partszakaszra. Ezeken a helyeken az állatok életben maradási esélye jóval kisebb, mintha például lapos, homokos strandokon, előbbinél ugyanis számolni kell a hullámverés illetve az éles sziklákhoz való csapódás veszélyeivel.

Azt, hogy valószínűleg nem lesznek túlélők, már a légifotók is mutatták, a kiérkezett mentőcsapat azonban még talált egy tucatnyi életben lévő, igaz, sérült példányt. Sajnos őket sem sikerült megmenteni, és végül az összes állat elpusztult.

Egy héttel ezelőtt egy 50 fős csapatból 11 példányt kimentettek a vadvédelmi szakemberek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy kishajókkal sikerült egy újabb harminc főből álló csapatot kivezetni a veszélyes partszakaszról a nyílt tengerre.

Ők éppen partra vetődött társaik hívójeleit meghallva kerültek a helyszín közelébe. Tasmánia a cetek rendszeres vándorlási útvonalába esik, és ezért a szigeten nem ritka a tömeges partra vetődés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.