Éjszaka is

Hallás után is vadászik a kardszárnyú delfin

A kardszárnyú delfin valószínűleg hallás után is tud vadászni. A fóka a kardszárnyú delfin egyik kedvenc zsákmánya, még éjszaka is vadászik rá.

2013.12.04 02:30MTI
freedigitalphotos.net

Ezt állapították meg brit biológusok, akik az Amerikai Akusztikai Társaság (ASA) San Franciscó-i konferenciáján ismertették kutatásuk eredményét.

A fóka a kardszárnyú delfin egyik kedvenc zsákmánya, még éjszaka is vadászik rá. Vadászat közben az orka hangtalanul keresi zsákmányát, nem használja a hangnavigációt sem (ennek során csettintő hangot bocsát ki, amely ha szilárd a tárgyba ütközik, onnan visszaverődik), hiszen azzal figyelmeztetné áldozatát - magyarázta Volker Deecke, a Cumbriai Egyetem kutatója.

Az azonban eddig nem volt világos, hogy zavaros vízben vagy sötét éjjel hogyan is találja meg zsákmányát a kardszárnyú delfin. A kutatók az alaszkai partok közelében élő 13 orkára erősítettek vevő készüléket, amelyek minden hangot felvettek, akár az állatok bocsátották ki őket, akár a környezetükből származott.

Ebből állapították meg, hogy az állat éjjel is vadászik, és valószínűleg a zsákmánya keltette zaj segíti a tájékozódásban. Az egyik hangfelvétel egy hím fóka elejtését dokumentálja. Először a távolból hallani azt a hangot, amellyel a hím fóka egy nőstényt szeretne magához csalogatni.

A következő félórában ezek a hangok egyre erősödnek, majd három hangos kiáltást hallani a készülék közvetlen közeléből. Ezt csak a vadászó delfin keltette lárma, majd néma csend követi. Deecke szerint ez fontos bizonyítéka annak, hogy a kardszárnyú delfin hallás után vadászik.

Az eredmények komoly segítségére lehetnek azoknak a kutatóknak, akik a hajók zajának delfinekre gyakorolt hatásait vizsgálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.