Szavazzon!

Kecsege, galóca, vágódurbincs - melyik lesz az év hala?

Az már biztos, hogy 2015-ben e három faj közül kerül ki az év hala, de hogy melyik, az a Magyar Haltani Társaság honlapján indított közönségszavazás eredményétől függ.

2014.10.05 15:58ma.hu
Ő a kecsege (Fotó: haltanitarsasag.hu)

A porcos belső vázú kecsege a világszerte veszélyeztetett tokfélék képviselője. Folyóinkban sajnos egyre csökken az állománya, ezért 2014-től már nem fogható, kézre kerülő példányait vissza kell engedni.

A galóca a Duna vízrendszerének bennszülött hala, egyben a világ legnagyobb termetű pisztrángféléje. Hazánkban a Tisza legfelső szakaszán él egy kisebb önfenntartó állománya, a Dunában és a Drávában csak alkalmi előforduló. Ritkasága miatt 1974-től védett, 1996-tól fokozottan védett fajunk.

A vágódurbincs kis termetű, fogyatkozóban lévő sügérfélénk, amelynek két közeli rokona, a széles és a selymes durbincs már eddig is élvezte a természetvédelem oltalmát. A 2014-től érvényes új halászati szabályozás már a megfogyatkozott vágódurbincsot is védi, kifogott példányait vissza kell helyezni.

Választani közülük a társaság honlapján lehet, amely a jelöltek fényképe mellett információval szolgál azok környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről is.

Az akció az év utolsó napján zárul, eredményhirdetés 2015. január 1-jén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.