Fotoszintézissel bontják le a CO2-t

Széndioxidból bioüzemanyag

Egy lépéssel közelebb az üvegházhatást okozó gázok hasznos célra való befogása felé.

2014.10.02 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Berkeley

Sosem látott mértékű erdőirtás, a széndioxid-kibocsátás minden korábbi szint felett, a Föld atmoszférája telis-tele üvegházhatást okozó gázokkal -a 21. századi klímaváltozás fő okai. A megoldás persze "egyszerű": be kellene szüntetni a CO2-kibocsátást, ám ez megroppantaná a világgazdaságot. Van azonban más módszer is. Ha kivonjuk a légkörből az oda bejuttatott széndioxidot, akkor azzal - elméletileg - szintén mérsékelhetnénk a környezetre gyakorolt káros hatást.

És ez még fokozható: mi lenne, ha a CO2 gázból bioüzemanyagot állítanánk elő? Hiszen azzal mindenki nyerne: az emberiség kevésbé függene a fosszilis üzemanyagok politikailag instabil országokból való beszerzésétől, ráadásul egy csapással mérsékelhetné is korábbi környezetszennyezésének hatását. Pontosan ezen dolgozik a Peidon Yang vezetésével tevékenykedő kutatócsapat. A neves kaliforniai egyetem, a Berkeley szakembergárdája a fotoszintézist állítaná a cél elérésnek szolgálatába.

A növények által alkalmazott módszerrel bontanák a légköri széndioxidot karbonsavra és szénmonoxidra. Nem volt ismeretlen eddig sem a módszer, de az általa igényelt energia komoly gátja volt a fejlesztéseknek. Ám a nanoanyagok mindent megváltoztattak. Különböző ötvözetekkel kísérletezve a Berkeley kutatócsapata felfedezte, hogy fontos kapcsolat van a széndioxid megkötésért felelős fém elektronikus és geometrikus összetevője között - utóbbi az atomi szerkezet kialakítására van hatással.

Ennek ismeretében bukkantak rá az ötvözetek közül arra, mely a leginkább vágyott tulajdonságokkal rendelkezik. Kiderült, hogy az arany-réz bimetál nanorészecskék ideális katalizátorai a széndioxid lebontási folyamatának és a bioüzemanyag előállításának. És ami igazán jó hír, hogy más hasonló, szintén katalizátort igénylő vegyi folyamathoz (például hidrogénfejlődéshez vagy oxigén redukcióhoz) is használható lehet az ötvözet.

Persze némi fejlesztés után, mert a hatékonysággal még vannak gondok, de a kutatók szerint ezeket hamarosan le fogják győzni. Várjuk szeretettel!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.