Széndioxid-csapda

Mégsem pusztulunk ki a légköri széndioxid miatt?

Texasban megtalálták a módját, hogyan lehet a szénerőművek kibocsátotta széndioxidot, a klímaváltozást leginkább előidéző gázt csapdába ejteni és az emberiség szolgálatába állítani.

2014.09.11 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

A világ legnagyobb széncsapdájának építése kezdődött el a napokban Houston mellett. A Texas államban található Petra Nova rendszer begyűjti egy, már létező szénerőmű széndioxid-kibocsátásának egy részét, kémiai úton megköti a kéményből kiáramló gázt. A megtisztított széndioxid hatalmas nyomáson folyékonnyá préselődik, majd egy 120 kilométerre található olajmezőre kerül. Itt a föld alá préselik, a túlnyomás révén pedig felhozza a talajrétegekben megbúvó fekete aranyat a felszínre. Vagyis igen, a szénerőmű káros hatásának semlegesítését még több szénhidrogén feltárására fordítják.

Mégis, mi értelme van akkor ennek az eljárásnak? Nos, a széndioxid megkötésével nem csak a Petra Nova foglalkozik, szerte az Egyesült Államokban futnak kísérleti projektek. Általános jellemzőjük, hogy igen drágán tudják csak biztosítani a kívánt környezetbarát hatást. A texasi megoldás azonban összességében megéri, mivel általa megnő az olajtermelés, vagyis utóbbi folyamat több hasznot termel. Ez hozzájárulhat a hasonló projektek szénhidrogén-termelésre való felhasználásához.

Két hátrányos hatása is lehet azonban az új eljárásnak. Egyrészt, a programot kritizáló hangok szerint a földfelszín alá pumpált gázok és folyadékok előbb-utóbb újra utat találnak a légkör felé, azaz hosszútávon semmivel nem csökkentik a kibocsátást. Sőt, azzal, hogy elhitetik, "környezetbaráttá" vált a szénhidrogén-alapú energiatermelés, még inkább arra bíztatják az embereket, hogy olajt és szenet használjanak alternatív energiaforrások helyett.

Visszatérve a 2016-ban nyíló Petra Novára: a projekt a tervek szerint évente 1,6 millió tonna széndioxidot fog semlegesíteni a szénerőműben, ami utóbbi egyik egységének kibocsátását 40 százalékkal csökkenti. A W. A. Parish Plant nevű erőmű összesen négy blokkal rendelkezik, tehát a projektet még lenne hova bővíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.