Torzul a gravitációs tér

A klímaváltozás csökkenti a gravitációt!

Meglepő mérési eredményekkel szembesültek az Antarktiszon.

2014.10.02 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Amikor az ember már azt gondolná, nem lepheti meg a globális klímaváltozás újabb bizonyítéka, megdöbbentő információkkal állnak elő kutatók. A nyugat-antarktiszi terület 2009 és 2012 között akkora mértékben vesztett a tömegéből (a terület felmelegedése által okozott olvadás miatt), hogy az kimutathatóvá vált a régió gravitációs mezejében.

Noha igen kicsiny méretű eltérést tudtak csak kimutatni, és egyetlen pingvin sem fog elszállni az űrbe, a jelenség még így is komoly bajt jelez. A mérések ugyanis visszaigazolják, hogy a Déli-sark sem vonhatja ki magát a globális klímaváltozás hatásai alól; a régió ökoszisztémája alapvetően változhat meg a környezeti viszonyok drámai átalakulásával.

Amint az a lenti videón is látszik, az Európai Űrügynökség GOCE nevű műholdjának és a szintén földkörüli pályán dolgozó amerikai-német GRACE szatellitjének kombinált eredményei mutatják a gravitációs mező változását. Előbbi az elmúlt négy év során a Föld gravitációjának eltéréseit rögzítette, utóbbi a jégtömeg méretének változásait vizsgálja.



Nem szabad elhallgatni, hogy az elmúlt években az Antarktisz körülötti tengeri jég mérete növekedett. Ez azonban sajnos nem a klímaváltozást cáfolja, "csupán" azt mutatja, hogy az ózonlyuk méretének csökkenésével kevesebb UV-sugárzás éri a kontinenst. Ez, az óceánok összetett áramlási tényezőivel együtt okozza a vízen úszó jég mennyiségének növekedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.