Alkalmazkodni kell a klímaváltozáshoz

Tovább bírják a gombával fertőzött növények

A mezőgazdaságot egyre jobban fenyegeti a kevés csapadék, a sok szárazság és növekvő hőmérséklet. Meglepő alkalmazkodási módszer a változó környezeti viszonyokhoz.

2014.09.15 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Adaptive Symbiosis Technologies

Nem fogjuk ebben a cikkben eldönteni, hogy mi a legjobb válasz a klímaváltozásra, de bemutatunk egy érdekes módszert. Köztudott, hogy a mezőgazdaság, a termesztés magas szinten tartása komoly kihívás előtt áll a globális felmelegedés miatt. Tudósok ezrei töprengenek azon a kérdése, hogy miként tehetők ellenállóbbá és termelékenyebbé az ember számára legfontosabb haszonnövények.

Egy Seattle-i startup cég szerint egy kis gomba hozzáadásával. Az Adaptive Symbiotic Technologies már piacra lépés előtt áll "begombázott" növényeivel: rizst, kukoricát és más gabonákat hoztak létre, amik elképesztően jól bírják a "kiképzést" aszályos és magas hőmérsékleti viszonyok között.

A BioEnsure névre keresztelt termék tulajdonképpen mikroszkopikus méretű gombák egyfajta keveréke, amit még az 1990-es években fedeztek fel. Az elmúlt évezred végén szemet szúrt a kutatóknak a Yellowstone Nemzeti Parkban néhány növény, amelyek szegényes talajon és 60 Celsius fok feletti hőmérsékleten is meglepően szépen nőttek. Közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy egyfajta szimbiózisnak köszönhetik sikerüket: cikkünk főszereplője, egy parányi gomba kolonizálta a növényeket, extra ellenálló képességgel ruházva fel őket. Nélkülük gyakorlatilag rögtön vége is volt a növények tündöklésének: amint eltávolították róluk a kis gombákat, azonnal tönkrementek a korábban minden gond nélkül elviselt extrém kondíciók között.

Hosszú idő telt el azóta, hogy a felfedezést továbbgondolták. Komolyabb lökést csak 2008-ban kapott a "gombakutatás": ekkortól próbálkoztak a haszonnövények feljavításával. 2012-ben aztán gyakorlati tapasztalatok is igazolták a hatást: az Egyesült Államok középnyugati részén pusztító szárazság idején a BioEnsure-ral kezelt ültetvények 85 százalékkal nagyobb hozammal kecsegtettek, a gombázásból kimaradt farmok növényeivel szemben. Érdekesség, hogy a legjobb hatást az úgynevezett bionövények - kémiai szerekkel nem kezelt és más egyéb módszerrel sem védett növények - esetében sikerült felmutatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.