Az emberiség legnagyobb kihívása

Mikor sétálhatunk a Marson?

Napjainkban, amikor még a Holdra való visszatérés is távolinak tűnik, legalábbis ambiciózus a marsutazás. De következő évek több meglepetést is tartogathatnak...

2014.09.08 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Kétségtelen, a Mars jelenti a következő nagy lépést az űrben való terjeszkedéshez. A Föld testvérbolygója a lakhatósági zóna határához közel található, hasonló méretben és sűrűségben, mint anyabolygónk, ideális és csalogató célpontja minden szárnyaló képzeletnek. A NASA által a helyszínre eljuttatott kutatórobotok, roverek pedig nem hogy csillapítanák a vágyat a vörös bolygó elérésére, hanem még fokozzák is az emberek kíváncsiságát.

Az viszont nagy kérdés, hogy mikor teheti a lábát egy valódi ember a naprendszerben a miénk után következő planétára. A Stanford Egyetem professzora és a NASA Ames Kutató Központjának korábbi igazgatója, G. Scott Hubbard szerint nem beláthatatlan az időbeni távolság. Szerinte 2033-ban ez a feladat "csupán" szervezési kérdés lesz, a technológiai akadályok addigra teljesen leomlanak. Előtte lesz még egy jelentősebb esemény: a szakember az évtized végére sejti azt a missziót, melynek során nem csak helyben kerül elemzésre a marsi kőzet, de abból vissza is jut a Földre valamennyi.


Curiosity a Marson

Ennek elősegítésére született meg az European Rover Challenge (ERC), melynek keretei között olyan járművet kell létrehoznia a jelenleg felsőoktatási intézményekben tanulóknak és a közelmúltban végzetteknek, ami megállja a helyét a másik bolygón is. Négy kihívást kell teljesíteni: először is, mintákat kell tudni venni és elemezni a helyszínen. A második feladat a "vak navigáció", amikor földi irányítás és kamerakép nélkül, pusztán GPS koordinátákkal kell biztonsággal eljutni a barátságtalan táj egyik pontjáról a másikra. Végül két mérnöki küldetést is teljesíteni kell, amik az eszközök használatára és javítására vonatkoznak. Mindezek során a csapatoknak anélkül kell irányítaniuk járművüket, hogy arra közvetlen rálátással rendelkeznének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.