Libanon lett a neve

Hatalmas meteorit a Marson!

Először fedezett fel meteoritot a Marson a Curiosity űrszonda. A hatalmas, majdnem két méter széles, vastartalmú űrkőnek a tudósok a Libanon nevet adták.

2014.07.17 12:10MTI
Forrás: NASA

A Curiosity fotóin felfedezték a meteorit közeli, kisebb párját is, mely a Libanon B nevet kapta.

Az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) kedden tette közzé a meteorit fotóit, melyeket a Curiosity május 25-én készített - számolt be róla a space.com csillagászati portál.

"Heavy Metal! (Nehézfém!) Vasmeteoritot találtunk a Marson!" - írták az űrszonda irányítói a Twitter közösségi mikroblogon.

Guy Webster, a NASA és a Kaliforniai Műszaki Egyetem pasadenai sugárhajtási laboratóriumának munkatársa elmondta: a Curisity egyik felvételén, a két Libanonon túl látszik egy harmadik, szintén két méter körüli meteorit. Ez az első alkalom, hogy a Curiosity 2012. augusztusi landolása óta meteoritra bukkant a Marson.

A felvételek a nagy felbontású Chem-Cam (vegyészeti kamera) és a Remote Micro-Imager (RMI) kamerákkal készültek. A fotók különös, szögletes mélyedéseket mutatnak a kövek felszínén.

A NASA két kisebb Mars-szondája, a Spirit és az Opportunity már talált meteoritokat a vörös bolygón. Mindkét űrjármű 2004-ben landolt, az Opportunity még aktív, a Spirit azonban 2011-ben felmondta a szolgálatot.

A Curiosity augusztus 5-én ünnepli második, Marson töltött évfordulóját, ha földi években mérjük. Első marsi évét, mely 687 földi napnak felel meg, különleges szelfivel ünnepelte június 25-én.

Forrás: NASA


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.