És még mindig működik!

Több mint 40 kilométerrel rekordot állított fel a Marson az Opportunity

Korábban egy robot sem tett meg olyan hosszú utat Földön kívüli égitesten, mint a több mint tíz éve bevetésen lévő Opportunity marsjáró: 40,25 kilométeres utat járt be a vörös bolygón.

2014.07.29 18:35MTI
Forrás: Wikipedia

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint a hatkerekű kutatórobot túlszárnyalta a korábbi rekorder Lunohod 2 orosz rover eredményét: az Lunohod 2 öt hónap alatt 38,9 kilométert tett meg, miután 1973-ban landolt a Holdon.

"Az új rekord különösen figyelemre méltó, ha tekintetbe vesszük, hogy az Opportunityt eredetileg csak egyetlen kilométer megtételére tervezték, nem pedig hosszú távok leküzdésére építették. Valójában azonban nem is az a fontos, hány kilométer van a marsjáró mögött, hanem az, milyen sok új ismeretet gyűjtött és új felfedezést tett az út alatt" - mondta John Callas, a NASA projektmenedzsere.

Az Opportunity 2004 januárjában landolt a Marson. Már csak két kilométer hiányzik, hogy teljesítse a maratoni 42,2 kilométert. Azt a pontot, ahova a marsjáró ezt teljesítve megérkezik, a NASA kutatói már Maraton-völgyre keresztelték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.