A végtelenbe és tovább!

Mikorra lesz belélegezhető levegője a Marsnak?

Mikorra lesz belélegezhető levegője a Marsnak?

2014.08.02 10:35Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A tervek szerint a NASA következő űrjárműve 2020-ban fogja elérni a Marsot, egy új robotot juttatva a Föld kvázi testvérének felszínére. A rászerelt műszerek zöme "nem érdekes" abból a szempontból, hogy a "szokásos feladatokra"; kőzetek azonosítására, begyűjtésére és hasonló feladatokra készült, ám egy speciális berendezés miatt extra figyelmet igényel a rover. Ez az eszköz pedig nem más egy oxigéngenerátor - a Mars vékony atmoszférájából állítja elő a magasrendű földi élethez nélkülözhetetlen gázt.

Természetesen a kis jármű nem fogja terraformálni a bolygót, viszont - reményeink szerint - képes lesz demonstrálni, hogy meg lehet teremteni a hosszabb marsi tartózkodás feltételeit. MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resources Utilization Experiment) névre keresztelt berendezése kivonja a széndioxidot a marsi - egyébként 96 százalékban ezt a gázt tartalmazó - légkörből, és tiszta oxigénné és szénmonoxiddá alakítja. A folyamat tulajdonképpen az üzemanyagcellák működésén alapul, ám a reakciók pont fordítva játszódnak le benne.

A NASA nagyratörő tervei szerint a 2030-as években ember járhat majd a vörös bolygón, a cél eléréséhez viszont kulcsfontosságú, hogy a lehető legkevesebb rakományt szállítsák a Földről, és minél több, az ottléthez szükséges alapanyagot helyben termeljék meg. Az oxigén egyébként nem csak lélegzéshez szükséges, az így előállított gáz jelentős részét eltárolnák és a marsi bolygófelszín elhagyásához szükséges rakéták üzemanyagául használnák fel, az űrhajósok hazajuttatásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.