Bosznia

Nemzeti emlékhellyé nyilvánították Tito atombunkerét

A Zlatar hegybe vájt, 280 méter mély, U-alakú építményt 26 éven át - 1953 és 1979 között - építették, és 4,6 milliárd dollárt emésztett fel.

2014.06.20 17:42MTI
Wikipédia

Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a volt jugoszláv kommunista vezetők - közöttük Josip Broz Tito örökös elnök - óvóhelyéül szolgáló, egykor titkos boszniai atombunkert.

A bunker a dél-boszniai Konjicban, Szarajevótól mintegy 50 kilométerre délnyugatra található. A Zlatar hegybe vájt, 280 méter mély, U-alakú építményt 26 éven át - 1953 és 1979 között - építették, és 4,6 milliárd dollárt emésztett fel.

A szuperóvóhely 350 ember befogadására és hat hónapon át történő ellátására volt alkalmas, létezéséről hosszú évekig csak Tito és bizalmasai tudtak. A 6500 négyzetméteres föld alatti erőd 1992-ben vált ismertté, amikor kitört a boszniai háború.

Azóta a hadsereg tulajdonában volt, de csak kiállítóhelyként használták. Az emlékművek és emlékhelyek kijelölésével foglalkozó bosnyák kormánybizottság indoklása szerint az egykori atombunker egyedülálló és kivételesen jó állapotban fennmaradt katonai létesítmény a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság idejéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.